Rješenje

Rodni list trajan

Rodni list
21.05.2012.
u 10:55

Dokumenti će se od sada izdavati na posebnim obrascima koji će biti zaštićeni i imati posebnu formu

Početkom svibnja 2012. godine u Federaciji BiH stupio je na snagu novi Zakon o matičnim knjigama kojim je propisano da se rodni list i ostali izvadci iz matičnih knjiga mogu izvaditi samo jedanput te tako postaju trajni dokumenti.

S time prestaje praksa da vrijednost rodnog lista traje samo šest mjeseci, nakon čega se mora izdavati novi, što je stvaralo nepotrebne gužve i bio dodatni trošak za kućni proračun građana. - Zakon o matičnim knjigama je tek objavljen u Službenim novinama Federacije BiH i jedinice lokalne uprave su tek na početku njegove provedbe. Moramo se pripremiti za te stvari, nabaviti nove obrasce i matične knjige. Dokumenti će se izdavati na posebnim obrascima koji će biti zaštićeni i imati posebnu formu sukladno zakonu. Rodni listovi bit će trajni, a svi ostali dodatni podaci koji budu trebali u neke druge svrhe ići će preko potvrde ili odluke ovisno koja institucija traži dokument i u koje svrhe, potvrdila nam je Azra Batlak, šefica Službe za opću upravu i gradska područja Mostara.

Gužve se smanjuju

Najveće gužve u matičnim uredima uvijek bi počinjale koncem svibnja i trajale do okončanja upisnih rokova. Međutim, Grad Mostar je uspješno riješio i ovaj gorući problem. Tako su i ove godine u suradnji s mostarskim osnovnim i srednjim školama, započeli praksu dostave rodnih listova i potvrda o državljanstvima za učenike završnih razreda koja će im biti uručena uz svjedodžbe o završenom školovanju. To se pokazalo kao odlično rješenje u praksi. - To radimo već četvrtu godinu što se pokazalo kao iznimno dobro rješenje. Za sve osnovne i srednje škole na području Grada Mostara već smo dostavili izvode iz Matične knjige rođenih i Knjige državljana djeci koja završavaju osmi odnosno treći ili četvrti razred srednje škole radi upisa i daljnjeg školovanja. To smo dostavili preko Službe za obrazovanje, a sad smo u fazi dostavljanja svim ostalim općinama jer se puno djece iz okolnih općina rađa na području Mostara. Njima dokumente šaljemo poštom. Do sada smo poslali oko 4000 dokumenata, kazala je šefica Službe za opću upravu i gradska područja Mostara.

Elektronička baza

Prije nekoliko godina Služba za opću upravu pokrenula je upisivanje matičnih knjiga u elektroničkom obliku. Posao na popunjavanju elektroničkih baza privodi se kraju, ostala su još stara godišta. Do sada je uneseno više od 400.000 podataka od njih oko 500.000. - Matičnu knjigu rođenih “spustili” smo do 1930. godišta. Inače, to su godišta koja se rjeđe koriste u svakodnevnoj praksi, uglavnom za ostavinske postupke i slično. Ta i ostala godišta koja su nam ostala nadamo se da ćemo završiti do konca ove godine. Uz to, još nam je preostalo uraditi knjige iz mjesnih ureda koje nisu uvezane pa nam to zadaje manje probleme. U perspektivi bi željeli da svoje usluge možemo davati i u mjesnim uredima, zaključuje Azra Batlak, šefica Službe za opću upravu i gradska područja Mostara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?