Promjene

Rješenje pitanja ‘Sejdić - Finci’ 11. travnja u Mostaru

covic
Braco Selimović
06.02.2013.
u 12:19

U Mostar dolaze predstavnici Europske unije i domaći politički lideri

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jučer je gostovao na radiju Herceg Bosne, gdje je u polusatnom intervjuu govorio o aktualnim političkim pitanjima, položaju Hrvata u BiH, TV kanalu na hrvatskom jeziku u sklopu Javnog RTV servisa BiH. Čović je 2013. godinu označio kao vrijeme za ustavne promjene i konačno rješenje pitanja konstitutivnosti Hrvata u BiH.

Mnogo obveza

Istaknuo je kako ovo nije izborna godina te kako postoji mnogo prostora za pozitivne promjene. S druge strane, tu je više od pet projekata koji se žurno trebaju provesti, kao što je presuda ‘Sejdić - Finci’, rekonstrukcija Federacije, federalne Vlade... - Mi ćemo dati doprinos u tome da naglasak stavimo na promjenu Ustava kako bismo mogli biti normalna, europska država. Moramo osigurati da Hrvati budu jednakopravni, i to je konačnica funkcioniranju cijele države. Međunarodna zajednica je prepoznala taj problem i sada pokušavaju pomoći da se stvari promjenu na bolje - naglasio je Čović. Govoreći o situaciji u Mostaru, predsjednik HDZ-a BiH je rekao kako je pesimist kada je u pitanju promjena Statuta Mostara i skoro održavanje lokalnih izbora. - Statut Mostara treba odgovarati njegovim građanima. Vrlo sam skeptičan za rješenje za Mostar i bojim se da se ništa neće dogoditi do idućih izbora 2014. godine - smatra Čović. S druge strane, predsjednik HDZ-a BiH je optimističan kada je u pitanju provedba odluke ‘Sejdić - Finci’. Najavio je kako rješenje ovoga pitanja očekuje sredinom travnja ove godine.

Sastanak u Mostaru

- Predstavnici Europske unije i domaći lideri dolaze 9., 10. ili 11. travnja na sastanak u Mostaru i očekujem kako će tada biti riješeno pitanje ‘Sejdić - Finci’. Sastanak je vezan uz gospodarski sajam koji se u to vrijeme održava u Mostaru. Ako to dogovorimo, 11. travnja napravit ćemo veliki iskorak. Činjenica da su Bošnjaci birali Hrvatima člana Predsjedništva BiH je bilo porazno i više se ne smije ponoviti - poručio je lider HDZ-a BiH. Dio razgovora bio je posvećen i TV kanalu na hrvatskom jeziku. Čović je rekao kako je SDA prije pet godina povukao pitanje vitalnog nacionalnog interesa kako bi srušio projekt TV kanala na hrvatskom jeziku. On smatra kako više ne postoji spremnost da se učini takvo nešto. Hrvatski lider je poručio i kako Hrvati imaju pravo biti dio Javnog RTV sustava BiH. Osim ovoga, Čović je izrazio očekivanje kako će pitanje financiranja radija Herceg Bosne biti riješeno u roku od dva do tri mjeseca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?