SKANDAL

RH neće da prizna certifikat na robu iz BiH

trgovina
arhiva vl
12.08.2010.
u 07:49

Sukob BiH i RH o priznavanju certifikata na kvalitetu proizvoda najviše financijski šteti bh. proizvođačima

Ni na zajedničkoj međudržavnoj sjednici Vlade RH i Vijeća ministara BiH, koja je prije dva mjeseca održana u Splitu, nije postignut dogovor o potpisivanju sporazuma o međusobnom priznavanju certifikata o kvaliteti roba. U objašnjenju Vijeća ministra zbog čega vlasti Hrvatske još ne priznaju certifikat o kvaliteti roba proizvedenih u BiH stoji kako se o ovom pitanju nisu uspjela dogovoriti dva ministarstva: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva RH. Spomenuta ministarstva nisu još postigla zajedničko stajalište o sadržaju memoranduma na području unapređenja trgovinske suradnje između dvije države.

Za razliku od Srbije, koja je identičan sporazum s BiH odavno potpisala, s hrvatskim vlastima još nije postigla ni dogovor o roku do kojeg bi radna skupina trebala napraviti i usuglasiti prijedlog protokola o međusobnom priznavanju dokumenata o usklađenosti proizvoda.

Kako ni jedna strana nije odustala od svojih stavova, spomenuti memorandum najvećim dijelom na štetu proizvođača iz BiH, neće biti potpisan ni tijekom ove godine. Iako je bilo načelno dogovoreno, još nije održan niti jedan međudržavni sastanak temeljnog radnog tijela za industriju i temeljnog radnog tijela za poljoprivredne i prehrambene proizvode.

Njih trebaju formirati Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske. Vijeće ministara BiH zbog svega je uputilo upozorenje Veleposlanstvu Hrvatske u Sarajevu napominjući da je ovakvo stanje neodrživo te da, ukoliko ne dođe do skorog sastanka o ovoj temi, smatrat će da hrvatska strana nije spremna na suradnju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?