Konferencija

Renzo Daviddi: BiH sve više zaostaje za ostatkom regije

Konferencija
30.10.2012.
u 10:00

Tema konferencije je “Uloga parlamenata u procesu europskih integracija: ustavne i zakonodavne promjene“

U Sarajevu počela dvodnevna Međunarodna konferencija o temi: „Uloga parlamenata u procesu europskih integracija: ustavne i zakonodavne promjene“. Kako je u uvodnom dijelu naglašeno, skup je prilika da predstavnici ustavnopravnih, zakonodavnih i povjerenstava za europske integracije regije na poseban način promoviraju aktivnosti parlamenata na polju uspostave bolje suradnje u oblasti zakonodavstva i europskih integracija. Europski put i pitanje priključenja Europskoj uniji je generalno opredjeljenje svih država regije, a uloga parlamenata u tom procesu je značajna.

Značajni rezultati

Sve zemlje koje su postale članice Europske unije, u postupku priključenja su vršile ustavne i zakonodavne promjene. Te su činjenice odredile i cilj ove konferencije, za koju se očekuje da će dati i značajne rezultate iz ovih oblasti, posebno imajući u vidu da se najveći broj zemalja regije još uvijek nalazi na putu ispunjavanja uvjeta za članstvo u EU. U uvodnom obraćanju sudionicima konferencije, zamjenik šefa Izaslanstva Europske unije u BiH Renzo Daviddi kazao je kako Bosna i Hercegovina zaostaje sve više za ostatkom regije kada je u pitanju put k Europskoj uniji. Lideri ove države su se obvezali u Bruxellesu, krajem lipnja usvajanjem Mape puta, na detaljne mjere i specifične rokove. Specifični prioriteti Mape puta su dobro poznati. Implementacija presude u slučaju “Sejdić-Finci” je potrebna da bi se Ustav uskladio s Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Potreban je učinkovit mehanizam koordinacije koji će omogućiti BiH da govori jednim glasom u vezi s pitanjem ulaska u EU, kazao je Daviddi. 

Brojni uglednici

Konferencija je okupila predsjedatelje ustavnih, zakonodavnih povjerenstava i povjerenstava za europske integracije BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Albanije kao i tajnike svih navedenih povjerenstava, te predstavnike Europskog parlamenta, parlamenata Njemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske i Bugarske, kao i ugledne neovisne stručnjake.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?