Čitluk

Rekordan izvoz vina

vino
Mile Pavlović
19.01.2012.
u 10:59

Svake godine Vinarija Čitluk izveze više od 50 posto od ukupne proizvodnje svojih vina


Zbog vrhunske kvalitete vina Vinarije Čitluk d.d. desetljećima su poznata, priznata i tražena diljem svijeta. Sve se to postiglo zahvaljujući zemljopisnom položaju, blagodatima tla i

obilju žarkog hercegovačkog sunca, a ponajprije Vinarijinim stručnjacima i ostalim djelatnicima koji su do savršenstva ovladali potpuno zaokruženim tehnološkim procesom – od proizvodnje grožđa na vlastitim plantažama, do proizvodnje i prerade grožđa i punjenja vina u boce. Stoga ne čudi što se vina Vinarije Čitluk vrlo cijenjena na domaćem i vrlo izbirljivom inozemnom tržištu.

Cijenjeni u svijetu

Kako smo doznali od Željka Nakića, direktora čitlučke Vinarije, prošla je godina za Vinariju bila rekordna po izvozu vina jer je od ukupne količine svojih proizvoda izvezla više od 50 posto visokokvalitetnih i vrhunskih vina. To je izuzetno dobar uspjeh posebice ako se zna da je konkurencija velika i da na svjetskom tržištu vlada hiperprodukcija i prevelika ponuda vina.

- Vina izvozimo u petnaestak zemalja diljem svijeta. Svoja, uglavnom buteljirana vina, već više od 40 godina tradicionalno najviše izvozimo na njemačko tržište, a iza toga su najznačajnije zemlje regije Hrvatska i Srbija, zatim izvozimo u Sloveniju, Belgiju, Nizozemsku, Švedsku, Austriju,

Poljsku, Albaniju, u SAD i Kanadu i još neke zemlje, a od prije godinu i pol dana i u Kinu. Naša strategija za buduće godine jest okrenuti se istoku, pri čemu mislim na Rusiju i na Kinu, a moguće i na Japan. Naime, to su zemlje koje imaju veliko tržište, a u novije vrijeme i veliki gospodarski rast. Kako znadete, svako vrhunsko vino ima svoju cijenu, a da bi ga netko nabavio, mora imati i dobru platežnu moć, što je baš u tim zemljama slučaj. Iako se nadamo da će se i u nas situacija popraviti, naša dugoročna strategija je orijentacija na što veći izvoz. Najviše izvozimo vrhunsko bijelo vino Žilavku i vrhunsko crno vino Blatinu jer drugi nemaju ta vina pa smatramo da je to naša najveća šansa na svjetskom tržištu, objasnio je Nakić.

Žilavka i Blatina

S obzirom na gospodarsku situaciju i krizu u svijetu, izvozna orijentacija ove tvrtke od iznimnog je značenja.

- To jednostavno znači jedinu mogućnost preživljavanja jer na domaćem tržištu gotovo nitko ne može opstati. Ja ne bih rekao da je to kriza, to je globalno ekonomsko slabljenje, a ako se ništa ne dogodi, nazvao bih to propadanjem gospodarstva u Bosni i Hercegovini. Stoga se okrećemo izvozu jer tu jedino vinimo priliku da Vinarija opstane, dodao je Nakić.

Uz Žilavku, Blatinu, Kameno Vino i Tvrtko, Vinarija Čitluk počela je s proizvodnjom svjetski poznatih brandova. Naime, kako bi upotpunila svoju ponudu, Vinarija Čitluk počela je uzgajati i neke svjetske poznate sorte grožđa i tako svake godine izbaciti neko novo vino.

- Prošle godine tržištu smo ponudili barrique varijantu vrhunskog vina Chardonnay, zatim vrhunsko vino Cabernet Sauvignon, a od ove godine imamo i crni Merlot - istaknuo je Nakić dodavši kako je Vinarija od 100 hektara starih vinograda do sada zasadila oko 70 hektara, a ostalih 30 hektara u pripremi je za sadnju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?