Mostarska bolnica

Rekonstrukcija srčanog zaliska umjesto zamjene

Operacija
21.08.2012.
u 10:28

U 60 posto slučajeva moguća je rekonstrukcija zaliska, umjesto da se pacijentu ugrađuje novi

Kardiokirurg Igor Rudež jučer je obavio prve operacije na srcu u SKB-u Mostar. Radi se o zagrebačkom stručnjaku koji radi u zagrebačkoj bolnici Dubrava i koji predstavlja veliko pojačanje za mostarsku kardiokirurgiju.

Nove metode

- Uvodimo nove metode, nove tehnike i pomalo razvijamo put prema transplantaciji. Pokazujemo jednu suradnju s Dubravom, bolnicom koja radi puno više ovakvih operacija od nas i koja nam otvara vrata da šaljemo gore mlade ljude na edukacije. Mi smo najmlađa ekipa u Europi koja radi kardiokirurgiju i samo se želimo razvijati i napredovati, rekao nam je dr. Goran Đuzel iz SKB-a Mostar. Sam dr. Rudež nam je jučer rekao kako će u Mostaru raditi jedan tjedan u mjesecu, te kako će zajedno s mostarskim kolegama raditi na iznimno kompliciranim operacijama. - Do sada se radila samo zamjena zalizaka koji se mijenjao. Katkad je to jedino moguće, ali u 60 posto slučajeva moguća je rekonstrukcija zaliska, stave se potporni prstenovi i na taj način omogući se bolesnicima lakše liječenje. Tu nema lijekova protiv zgrušavanja krvi i ne govorimo samo o uštedama nego o olakšanju života i življenja. Život bez tih lijekova je puno ugodniji. Sve ovo nam otvara put prema konačnom cilju, a to je transplantacija srca - ističe ovaj zagrebački stručnjak. On ističe kako je Hrvatska po broju donatora organa prva u Europi, te kako su zahvaljujući ovoj činjenici liječnici stekli puno iskustva koje sada žele prenijeti u Mostar. Naši sugovornici ističu kako se nove metode uvode skoro svakodnevno u kardiokirurgiju, te kako je iznimno važno pratiti svjetske trendove. - Kardiokirurgija je od svih kirurških grana upravo ona koja se najbrže razvija i najpodložnija je tehnologiji. Ako ostanete zakopani u mjestu 5 godina već se prevladani - poručuje dr. Rudež. Njegov kolega dr. Đuzel na kraju dodaje kako u ovom poslu nema granice, te kako se i u budućnosti mogu očekivati novi iskoraci u kardiokirurgiji.

Imaju potporu

- Zahvaljujući menadžmentu bolnice s dr. Antom Kvesićem imamo cjelokupnu tehničku potporu i tu nema granica. Sve možemo. Ovo je prvi korak. Mi uz pomoć dr. Rudeža želimo raditi sve i siguran sam kako ćemo se za nekoliko godina moći pohvaliti tom činjenicom - zaključuju dr. Đuzel. Inače, Mostar je u samo nekoliko godina postao skoro vodeće središte u državi kada su u pitanju operacije na srcu. Mladi tim liječnika, te pomoć od starijih kolega koji stižu ih Hrvatske je jamstvo kako će se ova grana medicine i dalje razvijati u Hercegovini. Trenutačno se u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar uradi oko 200 operacija na srcu za godinu dana. Može se očekivati kako će ovaj broj operacija u budućnosti biti znatno veći, što bi i bilo logično s obzirom na povećanje broja mladih liječnika koji će za nekoliko godina biti kardiokirurzi, te novim metodama koje se redovito uvode u njihov rad.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?