Dogovori za napredak

Reformski zakoni šestorke na dnevnom redu iduće sjednice

Vijeće ministara
04.01.2013.
u 09:02

Održano prvo ovogodišnje zasjedanje državnog Parlamenta

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine potvrdio je odluku Predsjedništva BiH o sudjelovanju postrojbe vojne policije Oružanih snaga BiH u operaciji Snaga međunarodne sigurnosne pomoći (ISAF) Islamskoj Republici Afganistan.

Zeleno svjetlo

S 30 glasova za i devet suzdržanih Zastupnički dom je dao “zeleno svjetlo” za odlazak bh. vojnika u prvu borbenu misiju u Afganistanu. Misija 26 bh. vojnika bit će pružanje borbene podrške američkoj borbenoj brigadi Strykerc, kao i mentorstvo afganistanske policije. Zastupnici koji nisu glasovali za ovu odluku upozorili su da je riječ o vrlo rizičnoj misiji od dosadašnjih u kojima su sudjelovali bh. vojnici u Afganistanu i Iraku. Na prvom ovogodišnjem zasjedanju koje je trajalo svega nekoliko sati zastupnici su usvojili zaključak Kluba zastupnika SDP-a da se odgodi imenovanje direktora i zamjenika direktora Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH do iduće sjednice koja će biti održana 31. siječnja. Većinom glasova podržana je i inicijativa zastupnice Dušanke Majkić za parlamentarnu raspravu o posljedicama uništavanja streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava na poligonu “Barbara” po lokalno stanovništvo u općini Glamoč. - Problem je u tome što je poligon privatno vlasništvo. Dalje, svjedoci smo da se tamo uništava daleko više sredstava nego što je to dopušteno te stanovništvo ima probleme s popucalim zidovima, a da ne spominjem štetnost po njihovo zdravlje. Načelnik općine Glamoč, nakon brojnih pritužbi stanovnika, uputio je pismo svim nadležnim u ovoj oblasti te očekujem da ćete i vi podržati ovu inicijativu - kazala je Majkić. Zastupnici su usvojili izmjene i dopune Zakona o sudskoj policiji BiH kojim se regulira položaj, mjesto i uloga Sudske policije, kao i uloga ministra pravosuđa BiH, koji je odgovoran za upravljanje Sudskom policijom te status i vršenje javnih ovlasti službenika Sudske policije, a što postojećim zakonom, koji je nametnuo visoki predstavnik, nije regulirano. 

Dogovori šestorke

Predloženim izmjenama ne mijenja se institucionalni okvir, već se otklanjaju nedostaci i nastoje stvoriti potrebni kapaciteti i preduvjeti koji će Sudskoj policiji omogućiti potpuno i adekvatno izvršenje zadataka i poslova zbog kojih je i uspostavljena. U prvom čitanju podržan je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju institucija BiH, iako su zastupnici SDA, kao i u nekim drugim slučajevima, glasovali protiv. No, očito je da nova parlamentarna većina na državnoj razini dobro funkcionira i da ima kapacitet za donošenje svih odluka, barem u Zastupničkom domu. Očekuje se da će na sljedećem zasjedanju, zadnjeg dana siječnja, na dnevnom redu biti i neki od reformskih zakonskih prijedloga iz paketa koji je dogovorila vladajuća šestorka. Dogovori lidera idu u pravcu napretka BiH, i to prije svega k EU, ali i donošenje zakona koji će pokrenuti pozitivne procese.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?