Philip Reeker

Reforme u BiH propale, krive političke stranke

Philip Reeker
22.05.2013.
u 09:23

Bošnjačke stranke odgovorne za blokadu FBiH, Dodik za NATO

Uoči današnjeg zasjedanja Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH na razini političkih direktora, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Philip Reeker nije okolišao te je izravno optužio političke dužnosnike u zemlji i stranke na vlasti za zastoj na europskom putu, u približavanju NATO-u, kao i za paralizu FBiH.

Nerazumni zahtjevi


Američki se dužnosnik okomio na dva HDZ-a i njihove vodeće dužnosnike ocjenjujući ‘nerazumnim’ zahtjev da se onemogući Bošnjacima da biraju dva člana državnog Predsjedništva, što je slučaj u posljednja dva izborna ciklusa. Upozorio je kako stranački lideri opetovano obećavaju kako će riješiti probleme, da bi potom odustali od vlastitih obećanja, a kao primjer je naveo nastojanje da se provede presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić - Finci”, kojom je BiH dobila obvezu ukloniti iz svog zakonodavstva odredbe koje u izbornom procesu diskriminiraju pripadnike nacionalnih manjina.

“Uz pomoć EU stranački lideri su se približili dogovoru u ožujku, no vidjeli smo kako je navodni konsenzus nestao nakon što su se povukli lideri HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Čović i Ljubić, navodno zato što dogovor nije ispunio njihovo nerazumno i nedemokratsko stajalište da se jednoj od njihovih stranaka jamči izbor člana Predsjedništva BiH”, kazao je američki dužnosnik. Ova je izjava vjerojatno plod krive informiranosti budući da se odgovornost za propast političkih dogovora u BiH nekoliko posljednjih mjeseci vješto prebacuje na hrvatske političare, iako su ove stranke ponudile čak tri prijedloga za izlazak iz pat-pozicije. Najprije je razrađen model s neizravnim izborom članova državnog vrha, koji je odbačen radi pritiska SDA na druge dvije većinske bošnjačke stranke SDP i SBB BiH da bi to predstavljalo asimetrično rješenje i dalju podjelu BiH. Valja reći da je upravo SDP potpisao s HDZ-om prijedlog o promjeni Izbornog zakona upravo neizravnim načinom izbora državnog Predsjedništva. Kada su pak iz HDZ-a ponudili još jedno rješenje modela biranja članova Predsjedništva, posredstvom uspostave dvije izborne jedinice u Federaciji BiH, i ovaj su prijedlog odbacile bošnjačke stranke.

Četiri prijedloga

Treći prijedlog, opet iz kuhinje dva HDZ-a, zagovarao je da se uvede kombinacija proporcionalnog sustava i uvažavanja nacionalne komponente, no opet je odbačen od SDP-a. Uslijedio je prijedlog Europske komisije u Bruxellesu koji je, za razliku od Reekerovih informacija, u startu odbacio SDA, a ostale stranke nastavile su razgovore. Kada su, pak, hrvatske stranke predstavile i četvrti prijedlog, modificirani elektorski sustav s elementima zaštite nacionalnih prava, opet je naišao na zid odbijanja bošnjačke strane. Hrvatski predstavnici Dragan Čović i Božo Ljubić, njihove stranke HDZ BiH i HDZ 1990., ali i Hrvatski narodni sabor jasno su odbacili mogućnost ponavljanja slučaja s izborom Željka Komšića, a što bi se de facto realiziralo s prijedlogom pojednostavljene primjene elektorskog glasovanja. No, Reeker nije jučer samo napadao Hrvate. Čelnika SNSD-a Milorada Dodika proglasio je glavnim krivcem za zastoj oko NATO-a, a SDA i SDP za krizu u Federaciji, što je očigledno bila rafalna paljba kako bi se s PIC-a uputile ‘primjerene’ poruke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?