Vitez

Redukcija, ali i nestašica vode

Vitez
26.01.2013.
u 13:08

Građani ove općine već godinama muku muče s nestašicama i redukcijama pitke vode koje poprimaju sve veće razmjere i građane frustriraju,

Iako je Vitez po službenim pokazateljima, jedna od najrazvijenijih i najuspješnijih gospodarski sredina, s čestim epitetom gospodarskog čuda, općina s više zaposlenih sada nego početkom 90-ih, općina čije gospodarstvo u županijski proračun “ulijeva” čak četvrtinu ukupnog prihoda..., ujedno je i općina s nekoliko negativnih krajnosti, čak apsurda, kako kažu mnogi građani ovoga srednjobosanskog grada i općine.

Zapušten i neuredan

Jer, jedna takva sredina je, za bh. prilike vrlo uspješna i razvijena, nema centralno gradsko grijanje i stanovništvo se grije kako tko stigne i kako tko može, a odlagališta i skladišta ogrjeva su na svakom koraku. Istina, stambene zgrade imaju i podrume, ali uglavnom neupotrebljive jer su, zbog loših i preopterećenih kanalizacijskih odvoda, u zimskom periodu vrlo često puni kanalizacijskih i oborinskih voda. A sve to čini grad neurednim i sada je Vitez samo ružna i zapuštena kopija nekada lijepog i urednog grada. Međutim, daleko apsurdnija je opskrba pitkom vodom. Jer građani ove općine već godinama muku muče s nestašicama i redukcijama pitke vode koje poprimaju sve veće razmjere i građane frustriraju, nerviraju, dovode ih u situaciju razmišljanja o prosvjedima pred zgradom Općine, čak i o iseljavanju. Zvuči prijeteće, ali je konstatacija istinita. Naime, prije 10 - 12 godina počelo je s uobičajenim upozorenjima, opomenama, apelima..., da se u sušnim ljetnim periodima voda štedi, pa onda s kratkim povremenim noćnim redukcijama. No, prije dvije - tri godine, redukcije su počele i u vrijeme obilnijih kiša, u vrijeme, topljenja snijega..., pa su tako građani prošle godine imali stotinjak i više dana redukciju. A da apsurd bude veći, Vitez je jedina općina u BiH koja “izvozi” pitku vodu i s izvorišta Kruščica vodovodom koji prolazi kroz Vitez.

Skup projekt

I u takvoj situaciji sve su češće i aktualnije priče kako će se općina Vitez tako “natjerati” na sudjelovanje u izgradnji regionalnog vodovoda Travnik (Plava voda) - Zenica, što Vitez, od prvoga dana takvih najava, odlučno odbija. Taj skupi projekt znatnim sredstvima financirao bi i Vitez, dobio bi potrebne količine pitke vode koje bi skuplje plaćali, a voda s izvorišta Kruščica u općini Vitez, sve bi češće i više bila “zamućena” i taj bi se problem riješio dovoljnim količinama Plave vode. Svoju vodu daju Zeničanima, a kupuju travničku, nekvalitetniju i skuplju i bez računanja velikih sredstava koje će se uložiti u izgradnju regionalnog vodovoda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?