MARKICE

Redovi na šalterima su ogromni, ali problema u distribuciji nema

markice
Braco Selimović
08.01.2011.
u 13:44

Kako smo neslužbeno doznali, čak su i djelatnice koje rade na šalterima prolongirale svoje dnevne pauze

Krajem prosinca prošle godine Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije donijelo je odluku o distribuciji premije (markice) za 2011. godinu. Iz zavoda je kazano kako će cijena zdravstvene markice biti nepromijenjena u odnosu na prethodne godine, dakle iznosit će 20 konvertibilnih maraka po jednoj zdravstvenoj iskaznici.

Velike gužve

Prije četiri dana, točnije 4. siječnja 2011. godine započela je i distribucija zdravstvenih premija te su se odmah mogle vidjeti velike gužve na šalterima zavoda. Uglavnom su to bili umirovljenici jer čim su primili mirovine, oni su odmah pohitali čim prije završiti i tu obvezu. Svi područni uredi za izdavanje markica su otvoreni svakim radnim danom od 7.30 do 14 sati, a najmanje gužve su zabilježene u ranim jutarnjim satima. Već oko 10 sati redovi su poprilično dugački i to traje do samog kraja radnog vremena.

Kako smo neslužbeno doznali, čak su i djelatnice na šalterima, baš zbog ogromnih redova, prolongirali svoje vrijeme za pauzu koja im zakonski pripada.

U redovima se katkad zna čekati i više od pola sata, ali većih problema nema i distribucija markica teče uredno. Inače, distribucija markica vrši se prema mjestu prebivališta osiguranih osoba u svim područnim uredima Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ-a, a traje sve do kraja veljače, točnije do 1. ožujka 2011. godine. Markicu mogu kupiti sve osigurane osobe koje posjeduju zdravstvene iskaznice, ali i one osobe za koje njihovi poslodavci nisu izmirili obveze iz zdravstvenog osiguranja.

U trenutku kada poslodavci izmire te obveze prema zavodu, njihova premija postaje pravovaljana.

Uštede

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije napominju da premija, pored uštede, oslobađa i plaćanja 134 usluge koje su se morale plaćati u vidu dosadašnjeg participiranja, i to različito za svaku pojedinačnu zdravstvenu uslugu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?