DODIK NE ODUSTAJE

Reakcija OHR-a na referendum u RS-u moguća do kraja tjedna

inzko
VL FOTO
02.05.2011.
u 11:38

Najrealnije opcije su suspenzija ili ukidanje odluke o raspisivanju referenduma, ali i smjene...

Vlast u Republici Srpskoj ne odustaje od nakane da organizira referendum na kojem će se građani ovog entiteta izjasniti o radu Suda i Tužiteljstva BiH, iako visoki predstavnik Valentin Inzko najavljuje sankcije.

Ove je stavove predsjednik RS-a Milorad Dodik prenio izvršnom direktoru EU-a za zapadni Balkan Miroslavu Lajčaku, ali i jučer na obilježavanju obljetnice stradanja Srba u zapadnoj Slavoniji. Dodik je iskoristio ovaj skup kako bi podsjetio da za ovaj i druge zločine nad Srbima nitko nije sudski odgovarao.

Odgovarajući način

-Osnova naše borbe u ovom vremenu upravo je to da se na odgovarajući način procesuiraju zločini nad Srbima, koji su širom bivše Jugoslavije stradali, a za njih nema ni pravne ni moralne satisfakcije, kazao je Dodik očito aludirajući na nezadovoljstvo u RS-u radom bh. pravosuđa i referenduma koji će biti proveden glede povjerenja u rad Suda i Tužiteljstva BiH. Reakcija visokog predstavnika se najvjerojatnije neće dugo čekati. U Washingtonu i Bruxellesu se još razmatraju moguće mjere koje će Inzko formalno proglasiti. Najrealnije opcije su suspenzija ili ukidanje odluke o raspisivanju referenduma, premda ni smjene pojedinih dužnosnika u RS-u nisu isključene. Iz OHR-a ponavljaju kako je odluka o raspisivanju referenduma izravan udar na Daytonski sporazum i politički korak u pogrešnom smjeru. Ono čega se pribojavaju u zapadnim metropolama je reakcija RS-a na sankcije.

Oprezne odluke

Za razliku od Hrvata, Srbi u BiH posjeduju jače institucionalne mehanizme koje mogu iskoristiti u tom slučaju. Svjesni su toga i u Washingtonu i Bruxellesu, pa opreznije donose odluke, nego što je to bio slučaj s Inzkovom suspenzijom odluka SIP-a BiH o nelegalnosti izabrane vlasti u FBiH.

Ključne riječi

Komentara 3

AN
Ana33
06:26 03.05.2011.

Ove bahate siledžije UVIJEK su se PLAŠILE Rusije!!! No, ukakaju se u gaće kad im Putin priprijeti malim prstom... Nema više pjanog Jeljcina! Nema više ugnjetavanja Hrvata i Srba...

KI
kitikat
10:24 03.05.2011.

Nesto se Dodik usutio,

KI
kitikat
11:10 03.05.2011.

@profesorice ana jeli zagustilo u manjem entitetu,tkz sumskoj republici,nema velikih tonova par dana,kako cete sad bez dode,incko ga hoce ugasiti

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?