Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Reakcija OHR-a na referendum u RS-u moguća do kraja tjedna

Najrealnije opcije su suspenzija ili ukidanje odluke o raspisivanju referenduma, ali i smjene...
02. svibnja 2011. u 11:38 3 komentara 2 prikaza
inzko
Foto: VL FOTO

Vlast u Republici Srpskoj ne odustaje od nakane da organizira referendum na kojem će se građani ovog entiteta izjasniti o radu Suda i Tužiteljstva BiH, iako visoki predstavnik Valentin Inzko najavljuje sankcije.

Ove je stavove predsjednik RS-a Milorad Dodik prenio izvršnom direktoru EU-a za zapadni Balkan Miroslavu Lajčaku, ali i jučer na obilježavanju obljetnice stradanja Srba u zapadnoj Slavoniji. Dodik je iskoristio ovaj skup kako bi podsjetio da za ovaj i druge zločine nad Srbima nitko nije sudski odgovarao.

Odgovarajući način

-Osnova naše borbe u ovom vremenu upravo je to da se na odgovarajući način procesuiraju zločini nad Srbima, koji su širom bivše Jugoslavije stradali, a za njih nema ni pravne ni moralne satisfakcije, kazao je Dodik očito aludirajući na nezadovoljstvo u RS-u radom bh. pravosuđa i referenduma koji će biti proveden glede povjerenja u rad Suda i Tužiteljstva BiH. Reakcija visokog predstavnika se najvjerojatnije neće dugo čekati. U Washingtonu i Bruxellesu se još razmatraju moguće mjere koje će Inzko formalno proglasiti. Najrealnije opcije su suspenzija ili ukidanje odluke o raspisivanju referenduma, premda ni smjene pojedinih dužnosnika u RS-u nisu isključene. Iz OHR-a ponavljaju kako je odluka o raspisivanju referenduma izravan udar na Daytonski sporazum i politički korak u pogrešnom smjeru. Ono čega se pribojavaju u zapadnim metropolama je reakcija RS-a na sankcije.

Oprezne odluke

Za razliku od Hrvata, Srbi u BiH posjeduju jače institucionalne mehanizme koje mogu iskoristiti u tom slučaju. Svjesni su toga i u Washingtonu i Bruxellesu, pa opreznije donose odluke, nego što je to bio slučaj s Inzkovom suspenzijom odluka SIP-a BiH o nelegalnosti izabrane vlasti u FBiH.

  • Ana33:

    Ove bahate siledžije UVIJEK su se PLAŠILE Rusije!!! No, ukakaju se u gaće kad im Putin priprijeti malim prstom... Nema više pjanog Jeljcina! Nema više ugnjetavanja Hrvata i Srba...

  • kitikat:

    Nesto se Dodik usutio,

  • kitikat:

    @profesorice ana jeli zagustilo u manjem entitetu,tkz sumskoj republici,nema velikih tonova par dana,kako cete sad bez dode,incko ga hoce ugasiti