ŽUPANIJE

Razlike u cijenama lijekova idu i do 50 posto

lijekovi
Arhiva VL
18.03.2012.
u 11:35

U Federaciji BiH, međutim, većina cijena lijekova je uređena na netransparentan način unutar županija, što dovodi do značajnih razlika

Zbog fragmentiranog zdravstvenog sustava u Federaciji BiH, domaćinstva u određenim županijama su možda bolje zaštićena od zdravstvenih rashoda iz vlastitog džepa od drugih. Pojedini građani doslovice plaćaju zdravstvo. Naime, postoje velike varijacije u udjelu zdravstva u ukupnim rashodima domaćinstva, krećući se od 1,9 postotka u Bosansko-podrinjskoj do 5,4 postotka u Srednjobosanskoj županiji. Iznosi koji se troše na zdravstvo, i konkretno na lijekove, također znatno variraju, što daje dokaz nejednakosti u zdravstvenom sustavu.

Utječe na osiromašenje

Utjecaj plaćanja iz vlastitog džepa na osiromašenje stanovništva znatno varira među županijama, uz malo korelacije s razinom siromaštva u županiji. Na primjer, Tuzlanska i Hercegbosanska su županije s višim cijenama i značajnom razlikom između županija i entiteta. U svrhu povećanja transparentnosti cijena lijekova u BiH, 2011. godine je uz pomoć Svjetske banke provedena anketa maloprodajnih cijena u ljekarnama za 36 lijekova koji se često koriste. Odabrani lijekovi su uključili esencijalne lijekove koji se koriste za česte bolesti, kao što su kardiovaskularne, živčane, dijabetes, respiratorne... Podaci su prikupljeni od 82 ljekarne, nasumice odabrane iz osam županija, regija iz cijele BiH. Uvidjelo se da tvornički lijekovi nisu česti u BiH, mogli su se naći u samo 27 postotaka slučajeva, tako da su rezultati fokusirani na generičke lijekove.

Kupovina lijekova

Zbog neučinkovitog sustava utvrđivanja cijena i nabavke lijekova, cijene lijekova u BiH su značajno veće nego u susjednim zemljama. Nadalje, cijene značajno variraju između entiteta i regija. RS već ima više centraliziran sustav nabavke s referentnim cijenama generičkih lijekova, tako da su cijene u Republici Srpskoj niže i manja je razlika među regijama. U Federaciji BiH, međutim, većina cijena lijekova je uređena na netransparentan način unutar županija, što dovodi do značajnih razlika, a u pojedinim slučajevima razlika u cijeni između županija je čak 50 ili više posto. U svakom slučaju cijene koje građani plaćaju za liječenje su velike, zaključak je da je potrebno urediti zdravstveni sustav.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?