Tužiteljstvo BiH

Razbojnik iza rešetaka ‘provalio’ kuma i još 31

Zatvor
29.08.2013.
u 10:01

Čitava optužnica je zasnovana na iskazu višestrukog osuđenika i trenutačnog stanovnika zeničkog zatvora Anđelka Veljančića, inače kuma Darka Eleza, vođe optužene organizacije

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv ukupno 32 uhićenih u akciju Lutka. Prvi na popisu je Darko Elez, koji je u Beogradu osuđen na 9 godina zatvora te sam traži izručenje i suđenje u BiH, a spočitava im se organizirani kriminala s jasno podijeljenim ulogama u proteklih 10 godina. Optuženi se, samo na iskazu višestruko osuđivanog razbojnika Anđelka Veljančića, Elezovog kuma i trenutačnog stanovnika zeničkog zatvora, terete za likvidaciju Vladimira Mačara, na Palama, u siječnju 2008., i to eksplozivnom napravom namontiranom na ranije ukradeno vozilo. Osim Mačara, tada su igrom slučaja smrtno stradali Milan Vlaškić te Rade Magazin.

Još dva ubojstva

U optužnici stoji i ubojstvo Borisa Govedarice, počinjeno u kolovozu 2007., kod tržnog centra u Lukavici. Ubojstvo je izvršeno pucanjem iz automaskog oružja, odnosno iz dvije automatske puške, u žrtvu sa više od 15 metaka, što je dovelo do trenutne smrti. Ubojstvo je izvršeno na raskrižju u prometnoj ulici čime je izazvana velika opasnost za sigurnost građana. Navodi se i ubojstvo Zorana Goluba u kolovozu 2008. godine, u kafiću ‘Sport’ u Istočnom Sarajevu. U njega je iz dvije automatske puške ispaljeno više od 40 metaka.

- Dogovor, planiranje i dva pokušaja ubojstva te teško ranjavanje Đorđa Ždrale (trenutačno u zatvoru zbog ubojstva bivšeg načelnika policije RS,, također Elezovog kuma i smrtnog neprijatelja, nap.a.), počinjena 2006. u Istočnom Sarajevu. Pljačku prijevoza novca ‘Privredne banke’ Sarajevo, u iznosu od 2,2 milijuna eura (oko 4,4 milijuna KM), koja je počinjena u naselju Nedžarići u Sarajevu, u lipnju 2006., kada je opljačkano vozilo kojim je novac prevezen u Zračnu luku Sarajevo.

Spektakularne pljačke

Pljačku prijevoza novca ‘Pavlović International banke’ iz Bijeljine, koja je počinjena u kolovozu 2005.u Han Pijesku, presretanjem vozila, kada je otuđeno oko 1,8 milijuna KM. Pokušaj pljačke novca iz ‘Nove banke a.d.’ Bijeljina, poslovnice u Istočnom Sarajevu, u studenom 2005., u iznosu od oko 2,2 milijuna KM, kada su zaštitari koji su prevozili novac, nakon što je na njih pucano, upotrijebili naoružanje i u razmjeni vatre ranili pljačkaše, nakon čega su pljačkaši pobjegli u smjeru Sarajeva. Pljačku oko 670.000 KM, iz Pošte 2 u Sarajevu, u lipnju 2009., kada je u oružanoj pljački otuđen novac pošte, te su se počinitelji udaljili kombijem, koji su nakon toga zapalili. Ovom optužnicom, rasvijetljeno je 5 teških ubojstava na području Istočnog Sarajeva, kao i više pljački i razbojništava, koje su više godina bile nerazjašnjene. Prilikom izvršenja pljački pripadnici ove organizacije često su se koristili odjećom, opremom, maskama i vozilima, s oznakama policije- navode iz ovog tužiteljstva.

Zanimljivo je da se optuženi članovi uglavnom međusobno ne poznaju, kao i to da mnogi nemaju nikakve veze s ubojstvima ili pljačkama. Jučer se oglasilo i Ministarstvo pravosuđa BiH da je još nakon uhićenja službeno obaviješteno da Darko Elez ima i državljanstvo BiH i Srbije, te nije bilo osnove da se zatraži ekstradicija‘ Kada je riječ o Naseru Keljmendiju, također osumnjičenom u akciji Lutka, zatražili su njegovo izručenje, ali još nemaju nikakav odgovor iz Kosova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?