Pljačka

Razbojnici kasno u noći provalili u crkvu sv. Vinka u Sarajevu

Crkva
15.10.2013.
u 10:41

S druge strane crkve nalazi se parkiralište i još da bude tragičnije i Centralni zatvor, a sve to zbog neriješenih višegodišnjih imovinsko-pravnih odnosa

Proteklog su vikenda u noći sa subote na nedjelju za sada nepoznate osobe izvršile kazneno djelo krađe u prostoru katoličke crkve sveti Vinko Paulski koja se nalazi u samom srcu grada, u Ulici Maršala Tita, u općini Centar Sarajevo.

Noć sa subote na nedjelju

U nedjelju su časne sestre oko 10 sati i 20 minuta obavijestile policiju, a o krađi je obaviješten tužitelj Županijskog tužiteljstva u Sarajevu. Očevid su obavili policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije, koji nastavljaju rad na rasvjetljavanju kaznenog djela, identifikaciji i pronalasku izvršitelja. Prema posljednjim informacijama, počinitelj ovog djela još nije pronađen. Prema riječima, glavnog tajnika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine Ive Tomaševića, crkva je najvjerojatnije obijena u kasnim noćnim satima sa subote na nedjelju, i to s njezine druge strane. Naime, zbog višegodišnjih nerazriješenih imovinsko-pravnih odnosa, s druge strane crkve nalazi se parkiralište i još da bude tragičnije i Centralni zatvor. Zbog toga je već duže vrijeme i prilaz crkvi nepristupačan, što je pogodovalo provalniku. 
Prema Tomaševićevim riječima, provalnik je ušao kroz prozor, preko krova. U crkvi je obio jedna vrata, a otuđio je četiri moćnika i dio od pokaznice, kazao je Tomašević. Više je materijalne štete nego štete od otuđenja, ali svaki sličan čin prema svakom vjerskom objektu treba osuditi, istaknuo je on. Što više, crkva svetog Vinka Paulskog nalazi se u samom središtu grada. To nije župna crkva, samo se četvrtkom služi sveta misa i taj dan je cjelodnevno klanjanje, ostalim danima je crkva zatvorena, kazao je Tomašević. Stoga, kaže Tomašević, u crkvi nema većih milodara kao u župnim crkvama, iako je provalnik najvjerojatnije to i tražio. Ono što je dobro je važno naglasiti da svetinje u crkvi nisu dirane, naglasio je Tomašević.

Napadaju se manjine

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini 2011. je donijela odluku kojom se ova crkva kao graditeljska cjelina proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Što se tiče same ove situacije napadi na vjerske objekte su u Bosni i Hercegovini pod posebnom prismotrom. 
Povodom toga je prije dvije i pol godine osnovano i Međureligijsko vijeće u BiH koje je djelovalo u okviru projekta “Monitoring napada na vjerske objekte.” U posljednje vrijeme su napadi ipak manji nego prethodnih godina, ali njih ima. Napadaju se većinom vjerski objekti crkava i vjerskih zajednica koje su po broju vjernika na tom području, uvjetno rečeno, u manjini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije