Intervju

Ravnopravnosti Hrvata kao naroda odavno u BiH ne postoje...

Davor Perinović
18.11.2012.
u 10:49

Stanje u BiH je puno lošije od onog čemu 
smo se mi nadali prije dvadesetak godina

Dr. Davor Perinović, liječnik svjetskoga glasa, ortoped specijalist za deformitete kralješnica kod djece, jedan od sudionika u formiranju Centra za skolioze pri H – poliklinici u Mostaru, poznat u javnosti kao prvi predsjednik HDZ-a BiH, iako već dvadeset godina nije u politici za Večernji list s dozom emocija govori o političkim zbivanjima u BiH, o razlozima zbog kojih ga je rat zatekao u Americi, susretima i razgovorima s američkim političarima iz tog razdoblja, razlozima povratak u Sarajevo, te trenutnoj političkom ozračju u BiH s naglaskom na položaj Hrvata. Možda sam prije dvadeset godina živio u iluzijama koje su tijekom dva desetljeća nestale, ovo što danas živimo, to je realnost - otkriva na početku razgovora dr. Perinović.

Kada uspoređujete vrijeme od prije dvadeset godina i ovo danas, kako ocjenjuje te odnose između Hrvata i Bošnjaka?

Izvan sam politike već dugo vremena, ali za mene je i dalje pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman jedini političar koji je imao viziju stvaranja hrvatske države, ali i realnu sliku stanja u BiH, ili bolje rečeno kakva će ona biti za dvadeset godina. Mnogima se ovakav odgovor neće svidjeti, jer su ga mnogi iz ove sredine optuživali i oštro kritizirali. Međutim, on je bio svjestan kakav će danas biti položaj Hrvata u BiH. Mi to danas živimo, i nema dana kada se ne sjetim njega, jer ovo što se danas događa u BiH, on je meni to govorio prije dvadeset godina. Dakako, govorim o odnosima između Hrvata i Bošnjaka, kako na prostoru Federacije, tako i u glavnom gradu, točnije o majorizaciji i nejednakopravnosti Hrvata u cijeloj BiH. To isto mi je govorio i moj pokojni otac, ali se ja tada nisam slagao s takvim mišljenjem. Možda sam bio površan, međutim, danas u praksi je sve postalo drukčije pa i taj suživot o kojem se dosta govori zadnjih godina. Puno je bolje biti dobar susjed imati tarabu i znati čije je što, nego biti pod zajedničkim krovom koji stalno prokišnjava. Drugim riječima, dok god Hrvati ne budu imali svoj entitet, u praksi će i dalje biti samo konstitutivni narod koji je majoriziran i nejednakopravan. Nešto se mora promijeniti.

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Komentara 1

JU
Jurica1050
19:24 18.11.2012.

Svaka bitanga dans trubi o ravnopravnosti Hrvata u BiH no malo ih je koji se zalazu za jednakopravnost svih Hrvata unutar hrvatskog puka . Ustaljena praksa da svi Hrvati glasuju a samo Hercegovina vlada . Dok taj proces traje Hrvatima se nista dobro nepise .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?