traže milijune

Ravnjani EP RS-a i Herceg Bosne tuže za 20 milijuna maraka šteta

Popovo polje
15.10.2013.
u 10:14

Unatoč stalnim upozorenjima još nitko nije stao u obranu Ravnog

Na području Bogom danog Popova polja za poljodjelske djelatnosti vlasnici golemih površina zasađenih s raznim voćem zadovoljno očekuju ubiranje posljednjih jesenskih plodova, ali i s velikom neizvijesnošću i strepnjom pogledavaju prema nebu, iščekuju vremenske prognoze hoće li i ove godine plaviti njihovi posjedi. Sočni plodovi jabuke idared, granny smith su pred sazrijevanjem, grožđe su uspjeli potrgati, nektarine, kruške, breskve. Pomoći iz zemlje, odnosno od vlasti nemaju. U pravom su smislu otpisani. Ove godine i s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju pojavili su se novi administrativni problemi.

Obnova ili odlazak

Vrijedni i marljivi žitelji Ravnog koji su najviše osjetili i još uvijek se bore s nepravdom, a ne vremenskim neprilikama, uložili su gotovo sve kako bi učinili smislenim ostanak i opstanak na ovome području. Jedini izbor je bio zaorati Popovo polje ili otići. Značajan je broj ostao i stvorio pravu oazu s 5000 hektara površine koja je zasađena s voćem i drugim kulturama, napravili su navodnjavanje kap po kap radeći sve po suvremenim standardima. 
A onda su krenuli problemi s višegodišnjim plavljenjima koja teško mogu biti slučajna ili tek posljedica stogodišnjih kiša. Naprosto, ovdje se takva kiša ponavlja skoro svake dvije godine. Jedan od najvećih proizvođača jabuka i voća na području Popova polja je i bivši saborski zastupnik iz BiH Dragan Vukić koji je odlučio svoju i sudbinu obitelji vezati uz poljoprivrednu proizvodnju. Na mjestu gdje se na Popovu polju nalazi privremeno skladište za jabuke, razina vode je bila tri metra iznad toga objekta. Tada mu je uništeno sve, propalo je više tona ubrane jabuke, traktori, vodne crpke, uostalom kao i ostalim poljoprivrednim proizvođačima. Prije toga 2004. godine se dogodila slična poplava kataklizmičkih razmjera, a od tada se slično stanje stalno ponavlja. Problem nisu ni kiše, ni izvanredni vremenski uvjeti, nego isključivo ljudski faktor. Zbog toga se pred Općinskim sudom u Čapljini vodi nekoliko sudskih procesa, a od dvaju elektroprivreda Republike Srpske i Herceg Bosne se traži isplata odštete više desetaka milijuna maraka. Vještaci su proveli svoj dio posla.

Odgovornost EP-a


Kada se u bivšoj državnoj zajednici počelo raditi na elektroenergetskim projektima koji se vezuju uz područje sliva nekoliko rijeka i akumulacija koji imaju utjecaja na Trebišnjicu i Popovo polje, izdavane su posebne vodoprivredne potvrde. Jasno se tim dokumentom precizira koliki mora biti propust vode. No, toga se ne drže prije svega u EP Republike Srpske koji skupljaju vodu na ustavi hidroelektrane Grančarevo, ali ni u EP Herceg Bosne. Iako ne sumnjaju u pravosudne institucije BiH, mještani Ravnog najavljuju da će ovaj slučaj izgurati do Strasbourga jer postoji nekoliko sličnih presuda gdje je država gubila u ovakvim predmetima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?