Sramotno

Ratne udruge traže novac iz proračuna za obranu zločinaca

sipa
Zoran Grizelj
17.12.2011.
u 11:30

Svađa zastupnika u županijskoj Skupštini zbog prijedloga SDA o financiranju obrane uhićenih za ratne zločine

Nije se stišala medijska bura oko prijedloga zastupnika SDA u sarajevskoj županijskoj Skupštini da se za bivše pripadnike Armije BiH koji su optuženi za ratni zločin izdvoje financijska sredstva za sufinanciranje njihove obrane, iz glavnoga grada BiH stiže nova kontroverzna inicijativa. Savez udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka Sarajevske županije predložio je, a Koordinacija boračkih organizacija SŽ-a, kako prenosi list Oslobođenje, prihvatila prijedlog da se zakonski omogući novčana naknada uhićenima zbog optužbi da su počinili ratne zločine.

Spomenuta udruženja predlažu da se u Zakon o dopunskim pravima branitelja Sarajevske županije ugrade odredbe po kojima bi se uhićenicima za ratne zločine omogućilo pravo na financijsku pomoć namijenjenu plaćanju njihovih branitelja. Ovim prijedlogom bi se obuhvatile i obitelji uhićenika, koje bi imala pravo na mjesečna primanja od trenutka uhićenja osumnjičenika za ratne zločine do izricanja pravomoćne sudske presude.

“Usvajanje naših prijedloga pomoglo bi optuženom da se fokusira na obranu”, smatra predsjednik županijskog Saveza udruženja dobitnika Zlatnog ljiljana i Zlatne policijske značke Ismet Godinjak. Zastupnici SDA u Skupštini Sarajevske županije tražili su da se donese odluka po kojoj će zastupnici osuditi uhićenja pripadnika Armije BiH zbog ratnog zločina počinjenim nad Srbima i Hrvatima na prostoru općine Hadžići, ali i da se proračunskim novcem sufinancira njihova obrana pred Sudom BiH. Sličnu inicijativu iznijeli su i vijećnici sarajevske Općine Stari grad, tražeći da Općina financira obranu optuženika.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar bucalo
bucalo
23:49 17.12.2011.

\"traze davno su oni njega utrosili sad se samo peru priko papira

TT
ttolic
08:34 18.12.2011.

Samo u taj zakon treba ugraditi i odredbu da su i žrtve dužne jednim djelom sufinansirati odbranu svojih mučenika,a ako treba i posthumno.....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?