ODISEJEVA ZORA

Rat za Tripoli nije izvjestan, Lošo: Važna je nafta, a ne Gadafi

'Libyans loyal to Libya\'s leader Muammar Gaddafi sit in their car in front of Bab Al-Aziziyah, Gaddafi\'s heavily fortified compound, in Tripoli March 27, 2011. REUTERS/Zohra Bensemra (LIBYA - Tags:
Foto: 'ZOHRA BENSEMRA'
1/3
29.03.2011.
u 07:10

Istok Libije pada pod kontrolu pobunjenika iz Benghazija. Gadafijev režim uhitio petoricu silovatelja žene koja je upala u hotel.

Dramatični upad Eman al-Obeidi u hotelski restoran gdje su doručkovali strani novinari te njezina vriska o tome kako su je puna dva dana silovali gadafijevci nisu bili uzaludni. U Tripoliju su uhićena petorica muškaraca, među kojima je i sin visokog policijskog dužnosnika Gadafijeva režima, pod sumnjom u zlostavljanje i silovanje ove nesretnice, što pokazuje da u Libiji koliko-toliko funkcionira pravna država, makar iznuđena pritiskom svjetskim medija.

Borbe za Sirtu

U međuvremenu pobunjeničke snage, nakon početne letargije i neorganiziranosti, počinju napredovati prema zapadu. Pod kontrolu Nacionalnog vijeća već su, uz Ajdabiyu, vraćeni i Brega, Ras Lanuf, a prema nekim izvorima, lojalisti su već ušli i u Gadafijev rodni grad Sirtu. Ipak, velika većina svjetskih vojnih analitičara tvrdi da će napredovanje pobunjenika uskoro stati unatoč žestokoj zračnoj potpori koalicijskih snaga. Razina osposobljenosti i opremljenosti pobunjeničkih postrojbi nije dovoljna da se upuste u bitku za višemilijunski grad čije je stanovništvo mahom naklonjeno Gadafiju. To se vidi i iz snimaka iz Tripolija. Promet je u gradu normalan, automobili i pješaci su na ulicama, a atmosfera u gradu ne odaje dojam da se samo nekoliko stotina kilometara dalje vode žestoke bitke niti da se grad nalazi pod zračnim napadima.

– Nacionalno se vijeće gotovo sigurno neće upuštati u napade na Tripoli jer znaju da je to nemoguć zadatak – tvrde analitičari napominjući da snage koje napadaju utvrđene položaje trebaju, po pravilu, biti bar pet puta jače od snaga koje se brane da bi uopće imale neke šanse za uspjeh.

Bez strateške snage

– Pobunjenici nemaju strateške snage potrebne za zauzimanje grada od milijun i pol stanovnika kakav je Tripoli. Oni mogu ovladati manjim gradovima, ali za nešto više nemaju snage – kaže admiral Davor Domazet-Lošo, nekadašnji načelnik Glavnog stožera oružanih snaga RH i jedan od vodećih vojnih analitičara. Kako tvrdi, treba biti svjestan da ni pobunjenicima ni koaliciji zapadnih zemalja sam Gadafi u ovome trenutku nije pretjerano bitan. Važno je, tvrdi, ovladati što je moguće većim teritorijem na istoku zemlje gdje se nalaze naftna nalazišta, a potom proglasiti neku vrstu autonomije ili samodovoljne enklave.

– Rat u Libiji vodi se zbog bogatstava, a ne zbog ljudskih prava ili zaštite stanovništva. Onoga trenutka kada pobunjenici zauzmu dovoljno područja i uspostave teritorijalnu cjelinu koja sama može kontrolirati isporuke nafte Zapadu, okršaji će stati. Pobunjenici za svrgavanje Gadafija nemaju interesa – kaže Lošo.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
23:54 29.03.2011.

a ta nafta je li ona za cili svit vazna il ????????

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije