Podjele

Raspada se GV Mostara - upitno usvajanje proračuna

vijece
Braco Selimović
14.04.2012.
u 15:49

Stavovi hrvatskih i bošnjačkih vijećnika ostali su nepromijenjeni, nema dogovora

Na posljednjem održanom kolegiju Gradskog vijeća dogovoreno je samo kako će se čelnici grada ponovno sastati za tjedan dana.

Ostali podijeljeni

Za razliku od nekih prethodnih kolegija, ovaj put nije bilo uvreda, ali su stavovi bošnjačkih i hrvatskih vijećnika ostali sasvim suprotni. Bošnjački vijećnici su istaknuli kako odluku o početku rada poduzeća MO Parking uvjetuju odlukom o spajanju komunalnih poduzeća u Mostaru. Dok JP Parkovi posluju s minimalnom dobiti, s druge strane poduzeće Komos ima dugovana koja daleko premašuju vrijednost imovine koju posjeduju i davno je trebalo otići u stečaj. Upravo zbog ovoga, hrvatski vijećnici ne pristaju na ovaj prijedlog. Osim ovoga, hrvatski vijećnici su poručili kako proračun grada za ovu godinu neće biti usvojen dok se ne riješi pitanje MO parkinga. “Ne možemo donijeti proračun dok se ne riješi pitanje ovog poduzeća. Ako ono neće početi s radom, onda u proračunu treba planirati otpremnine za ljude koji su višak u gradskoj upravi”, rekao nam je dopredsjednik Gradskog vijeća Mostara Danijel Vidović. I nisu ovo svi problemi koji su se pojavili na zadnjem kolegiju Gradskog vijeća Mostara. Naime, bošnjački vijećnici su zatražili da se na parteru Gradske vijećnice postavi spomenik poginulim pripadnicima Armije BiH.

Ograditi spomenik

Gradonačelnik Ljubo Bešlić je predložio da se oko spomenika poginulim hrvatskim braniteljima postavi ograda, kako bi se fizički odvojio od Vijećnice, na što su bošnjački vijećnici pristali. Također, Bošnjaci su zatražili da se o parteru zgrade Vijećnice raspravlja na Gradskom vijeću, tako da bi Mostar vjerojatno mogao biti jedini grad na svijetu čije će Gradsko vijeće raspravljati o parteru jedne zgrade. Nakon zadnje sjednice postalo je sasvim jasno kako je mostarsko Gradsko vijeće u potpunom rasulu, a mnogi smatraju kako je upitno hoće li se proračun za ovu godinu uopće usvojiti. Kako se izbori približavaju očekuje se daljnja radikalizacija stanja.

 

HRVATI TRAŽE

Usvajanje odluke o početku rada gradske tvrtke MO parking. Novooformljeno poduzeće još nije počelo s radom

Rješenje pitanja viška zaposlenika u mostarskoj Gradskoj upravi koje je otvoreno već godinama

Održavanje sjednica Gradskog vijeća u novoj, nedavno svečano otvorenoj mostarskoj Gradskoj vijećnici

Provedbu odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na promjene nametnutog Statuta grada

Normalizaciju stanja u gradu i izlazak iz trenutne krize kako bi grad ponovo mogao normalno funkcionirati

 

BOŠNJACI TRAŽE

Promjene u implementaciji odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na promjene u Statutu Mostara

Spajanje komunalnih poduzeća u Mostaru, što su bošnjački vijećnici postavili kao uvjet za početak rada MO parkinga

Postavljanje spomenika poginulim pripadnicima Armije BiH na parteru zgrade Gradske vijećnice

Specijalni status za Bošnjake u Mostaru jer prema tvrdnjama bošnjačkih vijećnika, Bošnjacima prijeti majorizacija od Hrvata u Mostaru

Raspravu pred Gradskim vijećem o parteru zgrade Vijećnice i uklanjanje spomenika u obliku stećka

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?