Poljodjelstvo

Raskvašeno zemljište onemogućava radove

Poljoprivreda
26.03.2013.
u 12:05

Rasadnice zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta još uvijek čekaju na sadnju

Ako će prošlogodišnja veljača biti upamćena po rekordnom snijegu na jugu Hercegovine, ova će po isto tako rekordnim kišama. Kako su se nepovoljne vremenske prilike - učestale kiše i visoki vodostaji rijeka prenijele i na prve proljetne dane, sve skupa ima vidnog odraza na stanje u poljoprivredi.

Kasni mraz

Raskvašeno zemljište već gotovo dva mjeseca otežava, pa i onemogućava, uobičajene proljetne poljodjelske radove na otvorenome, međutim planiranim ritmom ne odvija se ni proizvodnja u zatvorenim prostorima, odnosno staklenicima i plastenicima. Poljoprivrednike je zbunio nedavni kasni zimski mraz koji je pričinio štete ne samo usjevima na otvorenome, nego i u plastenicima bez adekvatnog zagrijavanja. Posljedice iščekivanja osjećaju proizvođači sadnog materijala. - Ljudi su naručili presadnice, glavnina je trebala biti već isporučena, ali s preuzimanjem odugovlače. Kažu - sigurnije je da vi čuvate nego da mi posadimo pa mraz uništi. Razumijem poljoprivrednike, ali to nama onda stvara probleme, naručene sadnice zauzimaju prostor, pa novi rasad ne možemo sijati, obrazlaže ing. Dragan Dadić direktor Poljoprivredne zadruge “Sunce“ iz Nereza kod Čapljine.

Podzemne vode

Uglavnom, zbog straha od novog mraza i visokih podzemnih voda, na samome početku sezone bilježe se kako manji tako i veći problemi u agraru doline Neretve.
Inače, kako ističu u Zadruzi “Sunce“ iz Nereza kod Čapljine sudeći po narudžbama ovogodišnja sadnja ranoga povrća bit će na razini prošlogodišnje, što se s obzirom na lošu prošlu sezonu, a čemu je kumovao i rekordni snijeg, može smatrati povoljnim.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?