NESREĆA

Radniku na glavu palo pola tone i usmrtilo ga

gradiliste
VL FOTO
27.06.2011.
u 10:25

Angažirani su inspektori za zaštitu na radu i stalni sudski vještak za metalne konstrukcije. Obdukciju je jučer obavio dr. Hamza Žujo, koji nam je naveo da je nesretnom čovjeku smrskana glava, a imao je i teške ozljede grudi

 Ljiljanko Pralas, 39-godišnjak iz Gruda, radnik širokobriješke tvrtke A3, podlegao je preksinoć oko 23.25 sati u SKB-u Mostar zbog teških ozljeda glave koje je još pet sati ranije zadobio na gradilištu poslovnog centra Brodomerkur u naselju Centar II, a čitav slučaj je policiji prijavljen tek jučer ujutro! Kako je potvrđeno u MUP-u, nesretni Pralas je u kritičnom trenutku radio na šestom katu, a na glavu mu je pala teška metalna ploča koju je prenosio kran.

- Metalna ploča se oko 16.50 sati otkačila sa sajle krana te je pala na Ljiljanka koji je stajao ispod nje. Zakačio je metalnu ploču za lanac krana koji ju je potom podigao. Lanac je pukao te je ploča pala na njega. Istražitelji su utvrdili da osigurač nije bio pričvršćen. Nesretnom radniku su u pomoć pritrčali kolege s radilišta te su ga odnijeli u podnožje nedovršene zgrade. On je tada još bio živ. Stavili su ga u automobil i odvezli u bolnicu na Bijelom brijegu gdje je umro nekoliko sati kasnije, navode svjedoci.

Na mjestu nesreće

Istražitelji su jučer uzeli izjave od očevidaca te su obavili očevid na mjestu nesreće. Čuvar gradilišta je rekao da je Ljiljanko bio jedan od najiskusnijih radnika.

“Bio je jako vrijedan i sposoban radnik. Ja sam tek jutros stigao na posao i kada su mi rekli što se dogodilo, ostao sam šokiran. Samo trenutak nepažnje i čovjek izgubi život”, prokomentirao je Ljiljankov kolega. Dodao je da je 39-godišnjak živio u Grudama te da je imao ženu i djecu.

Kobna žurba

- Radnik je trebao najprije zakačiti ploču za kran, a potom je pričvrstiti i osigurač u slučaju ako bi lanac pukao kako bi osigurač zadržao teret. Zašto je zaboravio pričvrstiti osigurač, ne znamo. Možda je bio u žurbi pa nije stigao”, neslužbeno navode iz policije, gdje su također potvrdili da je Pralas bio jako iskusan radnik.

“Imao je petnaest godina iskustva na najtežim poslovima u građevinarstvu”, istaknuli su.

Inače, ploča koja je pala na Pralasa je teška oko 500 kilograma. Pretpostavlja se da je lanac krana pukao pod težinom. Prema riječima dežurne županijske tužiteljice Štefice Lakičević, angažirani su inspektori za zaštitu na radu i stalni sudski vještak za metalne konstrukcije. Obdukciju je jučer obavio dr. Hamza Žujo, koji nam je naveo da je nesretnom čovjeku smrskana glava, a imao je i teške ozljede grudi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije