SP 2018.

Radnici i tvrtke iz BiH gradit će nogometne stadione u Rusiji

inspekcija
ARHIVA VL
08.12.2010.
u 09:22

Građevinske tvrtke i radnici iz BiH u golemim investicijama u Rusiji vide izlaz iz krize. Rusi ulažu više od 12 milijardi dolara

Na nedavno pitanje novinara ima li tvrtkama iz BiH mjesta na ruskom tržištu, posebice u području građevinarstva, veleposlanik Ruske Federacije u BiH Alexander Botsan-Kharchenko odgovorio je potvrdno. Izrazio je pritom svoje žaljenje što tvrtke iz BiH, pogotovo s područja građevine, nisu jače prisutne na ruskom tržištu. “Mi ovdje znamo, a to se zna i u Rusiji, da u BiH postoje odlični građevinci i dobre građevinske tvrtke. U svakom slučaju, ja u ovoj teškoj situaciji pozivam tvrtke iz BiH, uključujući i građevinske, da budu što aktivnije i same rade neki posao.

Milijarde za stadione

Ima puno građevinaca iz BiH i na provedbi pojedinih najuglednijih projekata. Žao mi je što ima građevinaca koji rade pod krovom kompanija iz drugih zemalja”, kazao je ljetos veleposlanik Botsan-Kharchenko. Tri mjeseca kasnije financijski moćna Ruska Federacija od još moćnije FIFA-e dobila je dopuštenje za organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. Na hrpu novca tešku četiri milijarde dolara, iz koje se će financirati izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih stadiona, oko su bacile građevinske tvrtke iz BiH. Nadaju se angažmanu u gradnji ruskih stadiona i prateće infrastrukture, i to kao pomoćna ruka velikim građevinskim gigantima koji su poslove u Rusiji dogovorili ili će dogovarati. “Nakon dvije godine stanke jučer me je zvao gazda da se u travnju spremam za rad u Moskvi. Mislim da će s nama krenuti i ostale tvrtke iz BiH koje imaju svoje posrednike u Rusiji”, tvrdi naš sugovornik koji će za plaću električara od 2000 dolara mjesečno u Moskvi provesti sve do božićnih blagdana.

Istočna Bosna u Rusiji

Obični radnici na ruskom građevinskom tržištu, tvrdi on, mogu zaraditi oko 1500 dolara mjesečno, s tim da su im osigurani hrana i spavanje. Radnici iz BiH zbog znanja posla i malih dnevnica tražena su roba na ruskom građevinskom tržištu, što svjedoče i oglasi brojnih kompanija i posrednika u kojima traže električare, armirače, zavarivače, zidare, tesare... Među najvećim posrednicima u zapošljavnju radnika iz BiH, Srbije i Hrvatske u Rusiji je tvrtka nekadašnji profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Desimir Međović i njegov kolega Brane Mašić, koji su na tisuće radnika iz istočne Bosne odveli na rad u Rusiju za plaću od oko 13.000 dolara. Dok privatnici već grade planove kako nastupiti na potentnom građevinskom tržištu Rusije, u inertnoj Vanjskotrgovinskoj komori BiH nemaju pojma kako bi se tvrtke iz BiH uključile u ove milijunske investicije. “Mi nemamo sektor za građevinarstvo, pa ne znamo ništa o tome, pošaljite e-mail pa ćemo nekoga pronaći za odgovor”, dvije su suvisle rečenice koju su o ovoj temi dali iz Ureda za informiranje Komore. Velik broj radnika iz BiH već radi u Sočiju, koje je domaćin Ljetnih olimpijskih igra 2014. Za mundijal će Rusija rekonstruirati samo tri stadiona, dok će novih 16 stadiona u 13 gradova izgraditi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?