PROMJENE

Putovnica za goveda, putni list za svinje, ovce...

krave
Duško Marušić/Arhiva VL
27.04.2012.
u 09:51

Povećan je broj stoke u Federaciji BiH u prošloj godini, govori službena statistik u odnosu na 2010. godinu

Kako postoji jedinstvena baza podataka o njezinim stanovnicima, i stoka u BiH (goveda, ovce, koze...) preko Agencije za obilježavanje životinja uskoro će biti uvedena u zajednički računalni sustav, iz kojeg će se moći jednim “klikom miša” pročitati svi potrebni podaci o bilo kojoj životinji podrijetlom iz BiH.

Veterinarski kartoni

Uz veterinarski karton, podrijetlo, godinu, u budućem računalnom sustavu bit će sadržani podatci o kretanju stoke, kao i potrebne informacije o vlasnicima - farmerima. Na nedavno održanoj sjednici Povjerenstva za vanjsku trgovinu BiH dostavljeno je pisano izvješće u kojem se sve relevantne institucije u BiH trebaju upoznati s ovim iznimno zahtjevnim projektom, koji se mora provesti ako BiH, između ostalog, želi zadovoljiti veterinarske i sanitarne standarde EU-a “U skladu s potrebom”, stoji u izvješću, “da se stvore uvjeti za djelotvornu primjenu sustava identifikacije i kontrole kretanja i drugih vrsta domaćih životinja, a ne samo goveda, ovaca, koza i svinja na cijelom prostoru BiH, kreditnim sredstvima posredstvom poljoprivredno razvojnog projekta za BiH - ARDP krenulo se u rekonstrukciju posebnog sustava u Agenciji za obilježavanje životinja. Izdvojena su značajna sredstva u ARDP-u za potporu radu Agencije, ali je fokus provedbi novog informacijskog sustava. Predviđena je zamjena kompletne hardverske potpore u Agenciji, da se obavi nabava ušnih markica za tzv. male preživare te da se obavi edukacija najvažnijih subjekata u postupku identifikacije (radnika Agencije i regionalnih ureda za unos podataka, veterinara i veterinarskih inspektora) preko seminara i treninga.

Popis stoke traži EU

Uspostava sustava identifikacije i registracije ima za cilj poboljšanu kontrolu zdravlja životinja, odnosno suzbijanje bolesti, sigurnosti hrane i trgovinu. Zajednički informacijski registar životinja olakšat će posao oko davanja financijskih premija, održati poboljšanje genetskog sustava posredstvom selekcijske službe, te osigurati preciznije informacije iz područja stočarstva i poboljšati osnovu za razvoj ruralnog sektora. O ovoj problematici EU vodi posebnu pozornost, pogotovu nakon pojave bolesti kravljeg ludila. BiH treba ispuniti poglavlje pod brojem 12, koje je zadala EU sa svojim strogim standardima, navodi se u pravilniku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?