Rusija

Putin obećao gradnju kraka plinovoda Južni tok kroz RS

Sastanak
VL FOTO
23.06.2012.
u 12:27

Na sastanku je posebno bilo riječi o izgradnji plinovoda Južni tok,

RS će dobiti krak plinovoda iz mega rusko-europskog projekta pod nazivom “Južni tok”. To je tijekom razgovora s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, na marginama gospodarskog foruma u Sankt Peterburgu, obećao ruski predsjednik Vladimir Putin “Na sastanku je posebno bilo riječi o izgradnji plinovoda Južni tok, a Putin je podržao izgradnju kraka toga plinovoda kroz Republiku Srpsku, navode mediji pozivajući se na službene izvore. Ruski predsjednik izrazio je očekivanje da će se nastaviti i započeti projekti, prije svega u području istraživanja i prerade nafte. Dodik je upoznao Putina i s hidroenergetskim potencijalima RS-a, a razgovarano je o mogućim investicijama ruskih tvrtki u hidroenergetiku te o aktivnostima ruske Sberbanke u Republici Srpskoj.

Dodik je s Putinom razgovarao tijekom radnog ručka, kojemu su nazočili i predsjednik makedonske vlade Nikola Gruevski, predsjednik Kirgistana Almazbek Atambajev, kenijski predsjednik Mvaki Kibaki i finski ministar financija Juta Urpilainen. Južni tok je međunarodni projekt izgradnje transkontinentalnog plinovoda koji bi trebao povezati izvorišta ruskog prirodnog plina preko Crnoga mora s Europom. Spomenimo da je projekt gradnje plinovoda Nabucco dug 4000 km propao. Radilo se o projektu EU-a, a cilj mu je smanjiti europsku ovisnost o ruskom plinu. Bili su se uključili austrijski OMV, njemački RWE, mađarski MOL, turski Botas, bugarski BEH i rumunjski Transgaz.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?