RASPLET

Put do vlasti ili propasti Federacije Bosne i Hercegovine

lagumdzija
VL FOTO
04.03.2011.
u 09:30

Platformaši odlučni sazvati sjednicu u krnjem sazivu 10. ožujka. a dva HDZ-a ne odstupaju

Put u konstituiranje vlasti ili opasnu neizvjesnu krizu jučerašnja je odluka Predsjedništva SDP-a BiH da konmstituira Dom naroda bez obzira što nisu izabrani svi izaslanici. Predsjednik stranke, Zlatko Lagumdžija, izjavio je nakon sastanka stranačkog rukovodstva da će 10. ožujka krenuti u uspostavu vlasti na entitetskoj razini i to tako što će dosadašnji predsjedatelj, Stjepan Krešić, sazvati konstituirajuća sjednicu novog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH.

Pozvao izaslanike

Za njezino održavanje je, kaže Lagumdžija, dovoljno prisustvo 36 do sada izabranih izaslanika iz šest županija. On je jučer pozvao sve izaslanike, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost, da se odazovu ovom pozivu i doprinesu konstituiranju Doma naroda. Ponovio je kako je Platforma SDP-a, SDA, NS Radom za boljitak i HSP-a, osnova za formiranje vlasti na svim razinama, a kraj ožujka je naveo kao krajnji rok za uspostavu izvršne vlasti na razini Federacije i usvajanje entitetskog proračuna. Lidere dva HDZ-a Lagumdžija je pozvao da prihvate platformu SDP-a i „učine sve što je moguće“ kako bi se konstituirala vlast u BiH. Dodao je kako je u dosadašnjim razgovorima s čelnicima dva HDZ-a bilo manje razgovora o programskim ciljevima i zadacima, a više o raspodjeli pozicija u vlasti. Za SDP je, kako ističe Lagumdžija, neprihvatljivo da bilo koja stranka, pa i HDZ, ima sva tri hrvatska mjesta u Vijeću ministara BiH. Čelnik SDP-a je također uputio i poziv članicama Vijeća za provedbu mira i visokom predstavniku, Valentinu Inzku, da omoguće provedbu izbornih rezultata kazavši da OHR nema rješenje za ovu aituaciju. Isti poziv upućen je i Središnjem izbornom povjerenstvu BiH. Nije međutim otkrio na koji način misli zaobići stajališta Središnjeg izbornog povjrenstva koje je do sada bilo prilično jasno da se vlast ne može sastaviti. jedini način da se to napravi jeste da se eventualno ishodi intervencija međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini budući su zakoni koji utvrđuju ovu oblast nedorečeni. Naime, traži se od županija da u roku od 30 dana od izbora izaberu izaslanike za federalni Dom naroda, što međutim nije ispoštovala niti jedna od deset županija. S druge strane ne postoje sankcije ukoliko se takvo što ne provede.

Iz OHR-a su na upit kako komentiraju najavu SDP-a da će ilegalno sazvati Dom naroda samo ponovili staru izjavu oko potrebe da se što prije uspostavi vlast u federalnom entitetu

Poziv strankama

- Izaslanici u četiri preostale županije moraju biti imenovani u Dom naroda FBiH što je prije moguće. Ova situacija sada ima štetne posljedice po građane cijele Federacije. Umirovljenici, invalidi, nastavnici i mnogi drugi građani trpe posljedice zbog činjenice da oni za koje su glasovali ne rade svoj posao, navodi se u kratkome komentaru Ureda Visokog predstavnika. Poteze SDP-a i Lagumdžije osudio je i predsjednik SNSD-a i RS.a Milorad Dodik upozorivši da je opasno spominjati Tripoli sa situacijom u BiH.

Ključne riječi

Komentara 5

AP
apavlovi
09:55 04.03.2011.

Ovaj Lagumdžija se gubi u svojoj bahatosti.Baš me zanima kako je to zamislio formirat vlast.Kršeći ustav?Onaj ko krši ustav a da podsjetim ustav je najviši zakon u državi taj direktno narušava ustavni poredak a to se onda kvalificira kao udar na državu.Država onda mora sebe zaštiti ili je nema.Niko nemože imati pravo udariti na državu i ostati nekažnjen jer onda nastaje anarhija.Onda mogu svi kojima se ova država ne sviđa ovako uređena proglašavati svoju vlast jer takođe nemogu bit kažnjeni.Ovo sigurno nemože iznjedrit ništa dobra.CIK ima mogućnost napraviti nove izbore pa neka rade svoj posao.Ja vjerujem da ova SDP-ovska gamad ne bi dobili više ni 1% glasova.

TU
Tuce
11:05 04.03.2011.

apavlovi,,,,pa neznam ko krsi ustav i nece da formira vlast i da delegira svoje kandidate SDP ili HDZ? hdz je vec blokirala vlas i drzi drzavu kao taoca e vidis da ce moci i bez HDZ-a. sa kojim pravom ti nazivas najvece biracko tijelo gamad ako nevilis SDP ti nejmas pravo nikoga vrijedjati,novi izbori ako dodju onda ce SDP-e biti najaca stranka u federaciji i nece joj trebati nikakva koalicija.HDZ-e moze da dobije sve glasove opet ce ostati u opoziciji,gdje to ima da neka stranka ima nacionalno pravo da nekog zastupa,sta je sa drugima romima,zidovima,talijanima i dr.ko ce njih da zastupa i za koga da glasaju,ohladi glavu i svati da u drugim strankama ima Hrvata a ne samo u HDZ-u

PA
park
16:14 04.03.2011.

Otkud vam pravo da puštate ovakve uvrjedljive komentare tipa gamad i slično.... Nisam pristalica SDP al bi u ponovljenim izborima imali preko 50% , a sada neka i formiraju vlast , uzinad oba HDZ , pa ako je bal bogami biće i vama .....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?