PRIHODI

Pušači napunili proračun BiH

pusenje-test
Arhiva VL-a
20.01.2013.
u 11:58

Najviše novca prikupljeno je od trošarine na cigarete i to 758,4 milijuna maraka

Zahvaljujući prihodima od trošarina na cigarete, bolje reći bh. pušačima, državna blagajna preživjela je i 2012. godinu.
To će se, također, osjetiti i u 2013. godini jer su trošarine povećane, a praktično su ukinuti prihodi od carina na uvoz robe iz Europske unije, koji su ranijih godina bili značajan punilac državne blagajne.

Najviše od pušača

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, prihod od trošarina od kojih se puni proračun BiH u prošloj godini iznosio je 1,304 milijarde KM, a najviše novca prikupljeno je od trošarine na cigarete i to 758,4 milijuna KM, što čini više od 58 posto ukupno naplaćenih trošarina u prošloj godini. Od nafte i naftnih prerađevina zarađeno je 418,2 milijuna KM, što čini 32 posto ukupno prikupljenih sredstava na ime trošarina.

- Ostatak prihoda od trošarina odnosi se na trošarine na kavu, alkohol i bezalkoholna pića. U ukupno prikupljenim neizravnim porezima, koji čine oko 70% proračuna na svim razinama vlasti u BiH, prihodi od trošarina sudjeluju sa 22,2% – rekao je Glasu Srpske načelnik Odjela za veze UNO Ratko Kovačević. Prema njemu, prošle godine najviše je prikupljeno prihoda od PDV-a i to u iznosu od 4,32 milijarde KM. Također tvrdi, prihodi od poreza na dodatnu vrijednost čine 68,6% ukupno prikupljenih neizravnih poreza u BiH.
Dodao je da prihodi od carina i dalje bilježe značajan pad i imaju sve manji značaj u ukupno prikupljenim prihodima od neizravnih poreza u BiH. - Tako je u 2012. godini po osnovi prihoda od carina prikupljeno 228 milijuna KM, što je svega 3,9% ukupno prikupljenih neizravnih poreza. Razlog je primjena trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU na osnovi kojeg je i u 2012. godini došlo do daljeg ukidanja i snižavanja carinskih stopa na uvoz proizvoda podrijetlom iz zemalja EU – istaknuo je Kovačević.

Manji prihodi i u Europi

- UNO je u 2012. godini na jedinstveni račun prikupio prihode od 5,873 milijarde KM. Poreznim obveznicima je vraćeno 884 milijuna KM, tako da su neto-prihodi raspoređeni korisnicima iznosili 4,989 milijardi KM. Korisnici prihoda su BiH, entiteti i Brčko Distrikt – rekao je Kovačević, tvrdeći da su prihodi od cestarine na naftne prerađevine u 2012. godini iznosili 286 milijuna KM i činili su 4,9% ukupno prikupljenih neizravnih poreza.

- Zemlje u okruženju, kao i zemlje EU-a susreću se s padom prihoda zbog svjetske ekonomske krize. S druge strane, usprkos brojnim negativnim ekonomskim pokazateljima, UNO je u 2012. godini uspio zadržati razinu prikupljenih prihoda na razini 2011. godine, rekao je ravnatelj UNO-a Miro Džakula.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?