Kriza u Tasovčićima

Prvi puta za Božić snižene sve cijene voća i povrća

pad
Dušan Musa
29.12.2011.
u 12:06

Cijene je pojeftinila manje-više sva domaća roba pa i rajčice čija je sezona na izmaku

„Kao da nisu božićni blagdani“, zaključuje Josip Matić iz Višića, stalni prodavač na Veletržnici u Tasovčićima. Slično razmišljaju i njegove kolege Ante rašić iz Ljubuškog i Hilmo krehić iz Radišića kraj Ljubuškog. „Ništa, nula, nema prodaje“, kaže Ante, dok Hilmo

dodaje: „Kad godina s đavlom pođe, tako i završi“, tvrdi Hilmo aludirajući na poplave u znaku kojih je godina na izmaku počela. Proizvođača iz Hercegovine na Veletržnici nema, tek proizvođači jabuka iz Bosne, ostali – uglavnom stalni prodavači trude se bar ogrijati ruke na zimskom suncu. Uglavnom, svi su očekivali povećanu potražnju pa i poskupljenja uoči Božića i Nove godine, nabavili su veće količine robe, međutim na Veletržnici u Tasovčićima se po prvi puta dogodio obrat – cijene u prvom redu domaćeg povrća su pale!

Dvanaest godina vladalo je jedno pravilo, a onda je u trinaestoj godini rada Veletržnice, uslijedio drugo. Je li ‘kvaka’ u broju trinaest ili, tek domaćoj robi nije pomoglo ni prvo veće zahlađenje. Od početka pa do konca prosinca pojeftinila je manje-više sva domaća roba pa i rajčice čija je sezona na izmaku, a cijena samo 1,2 marke. Uoči blagdana pojeftinili su i krumpiri – hercegovački, nevesinjski, glamočki, banjalučki ne mogu proći skuplje od 50 feniga, pojeftinio je i kupus 40 – 45 feniga, cvjetača 1 KM, kelj 1 – 1,10 KM, pa zelena salata 1 – 1,6 KM, špinat 1 do 1,7 KM, blitva samo 1 KM. Niz se tu ne zaustavlja jeftiniji su dalje kupus pupčar – prokulice 1,3 – 1,7 KM, brokule 1,3 do 1,5 KM, čak i bijeli luk čija je cijena sa 8 – 10 pala na 6 KM! Za utjehu kineski se može naći već po 2,5 KM. Uoči blagdanskog razdoblja među rijetkim proizvodima koji su zadržali cijene su raštika 1,2 – 1,5 KM, peršin i celer 2 – 3 KM i mrkva 0,8 – 1 KM.

Suhe smokve jedini su domaći artikl koji je poskupio uoči blagdanskog razdoblja, cijene se 1,5 do 3 KM. Pojeftinili su kesten 2 KM, pa neretvanski agrumi osim mandarina koje su od 1 – 1,2 KM, naranče su samo 1 KM, grejp 1,2, a limun 1,8 KM. Ako se doda da su cijene jabuka od samo 0,8 – 1,4 KM, a krušaka 0,7 do 1,5 KM, te aktinidija 0,5 do 1 KM onda se može reći da su trenutačne cijene uoči Nove godine najniže u dužem vremenskom razdoblju. Zadnjih dana su samo prodavači ribe na prilazu Veletržnici podigli cijenu pa su šaran i pastrva 10 KM, tolstolobik 10 KM, jegulja 40 KM, riječne babuške 4, a samoći 5 KM. Slabo ide i prodaja peradi, kovanog alata, drva …

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?