POSKUPLJENJA

Prvi put nakon rata građani jedu najskuplji kruh u regiji

kruh
PIXSELL
16.03.2011.
u 09:45

Iz podataka županija za veljaču 2011. godine može se uočiti da je na razini Federacije BiH došlo do rasta cijena brašna i kruha za 10 indeksnih bodova, a cijene šećera za 4 indeksna boda...

Nakon raspada bivše Jugoslavije prvi put građani u Federaciji BiH jedu najskuplji kruh u regiji. Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, prosječna cijena kruha u veljači dosegnula je rekordnu cijenu od 2,51 KM po kilogramu. Građani Hrvatske, koji su do veljače jeli najskuplji kruh u regiji, sada za BiH zaostaju 7 feninga, dok cijena kruha u Srbiji iznosi 2 marke po kilogramu. Građani Hrvatske više nemaju razloga ni točiti gorivo u BiH jer smo, posljednjim povećanjem cijena, zasad izjednačeni s njima. I ostali prehrambeni proizvodi uglavnom su jednaki onima u Hrvatskoj, a skuplji od drugih zemalja u okruženju.

Divljanje cijena

Premda su cijene prošle godine počele značajnije rasti, tijekom prvih mjeseci 2011. godine one su podivljale. Iz dobivenih podataka županija za veljaču 2011. godine može se uočiti da je tijekom veljače na razini Federacije BiH došlo do rasta cijena brašna i kruha za 10 indeksnih bodova, a cijene šećera za 4 indeksna poena. Najskuplji kruh u veljači jeli su u Sarajevu, a najniže cijene bile su u Zapadnohercegovačkoj županiji. Može se primijetiti da su cijene kruha porasle u svim županijama osim BPŽ-a i ŽZH, gdje su ostale iste. Cijena mlijeka je najniža u BPŽ-u, a najviša u Posavskoj. Cijena ulja je najviša u ZDŽ-u, a najniža u Tuzlanskoj županiji. Cijena maslaca je najviša u Tuzlanskoj, a najniža u HN županiji. Šećer je poskupio od 2 do 7 indeksnih bodova u svim županijama. Najviša cijena je u ŽZH, a najniža u HNŽ-u. Cijena soli je pala za 20 indeksnih bodova u SBŽ-u, a cijena deterdženta je pala za 5 u HBŽ-u, a porasla za 18 bodova u Tuzlanskoj županiji.

Kako preživjeti?

-Znamo da se oko 50 % građana budi svako jutro ne znajući kako će preživjeti taj dan, istaknuo je Lakota dodavši da u BiH nema sigurnosti u stabilizaciji cijena te da je moguće da će se poskupljenja nastaviti dok god to ne bude regulirano zakonom. Neslužbena statistika pokazuje da su građani u BiH po platežnoj moći daleko iza stanovnika svih država nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Osnovne namirnica u FBiH početkom godine su najviše u posljednje četiri godine. Time su ostvarene crne procjene ekonomskih analitičara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?