Sjednica

Prvi potezi u rješavanju političke križaljke

Predstavnički dom
05.11.2012.
u 09:16

Izbor Bećirovićevog nasljednika, dogovor oko večine, rekonstrukcija Vijeća ministara

Ovaj tjedan mogao bi donijeti prve poteze u rješavanju političke križaljke u BiH. Sastanci lidera pojedinačno, te nakon toga i zajedno, razgovori, dogovori, ali i promjene u vrhu vlasti mogle bi započeti. Naime, u srijedu, 7. studenoga sazvana je 36. sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Među 22 točke dnevnoga reda, kao prva i za političku deblokadu najvažnija je izbor novog zamjenika predsjedatelja Doma iz bošnjačkog naroda, koji će na toj dužnosti zamijeniti Denisa Bećirovića iz SDP-a, koji je smijenjen na prošloj sjednici.

Daljnje funkcioniranje

Kako se doznaje, u SDP-u su otvoreni razgovori oko kandidata za mjesto zamjenika, a nije isključena mogućnost da se ponovno kao kandidat istakne i Denis Bećirović. Prema saznanjima, sve će se definirati prije sjednice i imena dostaviti kolegiju na uvid. Osim Denisa Bećirovića, SDP-ovi zastupnici - Bošnjaci u ovom domu su Mirsad Mešić, Nermina Zaimović-Uzunović, Mirza Kušljugić, koji se nakon smjene Bećirovića u SDP-u spominjao kao naizgledniji kandidat za mjesto zamjenika. No, SDA neće mirno gledati na procese koji se odvijaju, pogotovo nakon dogovora Dodika i Lagumdžije. Postoje, kako doznajemo, unutarnji dogovori kako će ova stranka i njeni zastupnici na sjednici reagirati i koje će poteze povući. Naime, i SDA, kao i druge stranke, može predložiti kandidata za ovu funkciju, samo mora biti Bošnjak, pa se ne isključuju ni moguća iznenađenja, kao i nedolazak određenih zastupnika na sjednicu. SDP i SNSD su, međutim, dogovorili čvrst sporazum i glasovanje na sjednici, odnosno podrška kandidatu kojeg predloži SDP bit će od velike važnosti kako bi se u ovom Domu moglo nastaviti s daljnjim funkcioniranjem.

Sastanci i dogovori

S druge strane, predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić potvrdio je kako će biti domaćin sljedećeg sastanka lidera stranaka koji bi, prema njegovom mišljenju, trebao biti održan do 7. studenoga, kada je zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH. No, pravi termin sastanka nije preciziran. Ljubić je u izjavi za medije rekao kako se ipak čeka da se iskristalizira parlamentarna većina. - Očekujem da bilateralni dogovori pošalju signal koja je to parlamentarna većina, ali ja ne želim biti izbornik te parlamentarne većine - rekao je Ljubić novinarima. Nije izvjesno da će se sastanak i upriličiti u sljedeća dva dana, odnosno prije sjednice Zastupničkog doma, no pojedini lideri i danas će imati međusobne razgovore koji će odrediti daljnje koraka oko rješavanja političke krize, a u tom svjetlu i najavljenog sastanka lidera stranaka. Nakon sporazuma SDP-a i SNSD-a, poslan je signal tko će činiti parlamentarnu većina koja bi mogla razgovarati sljedećih dana i o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, kandidatima za ministre i zamjenike iz reda Bošnjaka nakon smjene Ahmetovića, Ibrahimovića i Kasumovića kako bi se deblokirao rad državne Vlade i donosile odluke ključne za napredak BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?