Na konzistoriju

Prvi kardinali pape Franje

papa Franjo
Reuters/Pixsell
30.10.2013.
u 10:31

Papa Franjo bi, dakle, mogao imenovati najmanje 16 novih kardinala da bi se ispunio broj od 120, koliko je utvrdio Pavao VI. da bude onih koji biraju i mogu biti izabrani za papu

Papa Franjo sazvat će konzistorij 21. i 22. veljače 2014. godine na kojem će imenovati nove kardinale. Na tom konzistoriju će, dakle, biti proglašeni prvi kardinali pape Franje. Do konca veljače će biti 14 kardinala manje od predviđenih 120 kardinala s manje od 80 godina koji bi mogli sudjelovati na nekoj konklavi, a do konca ožujka bi ih moglo biti 16 manje.

Papa Franjo bi, dakle, mogao imenovati najmanje 16 novih kardinala da bi se ispunio broj od 120, koliko je utvrdio Pavao VI. da bude onih koji biraju i mogu biti izabrani za papu. Među novim kardinalima će zasigurno biti sadašnji pročelnik Kongregacije za nauk vjere Gerhard Ludwing Müller pošto su na toj dužnosti uvijek bili kardinali. Isto tako će kardinalsku kapicu dobiti pročelnik Kongregacije za kler Beniamino Stella, ali i novi državni tajnik Pietro Parolin, te nadbiskupi Torina i Venecije, gradova kardinalskih sjedišta.

Pretpostavlja se kako bi kardinalsku crvenu boju mogli dobiti mnogi nadbiskupi u svijetu, jer papa Franjo želi proširiti utjecaj izvan No, dolazak kardinala iz cijeloga svijeta na konzistorij bit će i prilika za razgovor pape Franje s njima o reformama Crkve i posebno o reformi vatikanske kurije. Prema tome kardinali bi se mogli okupiti već 19. veljače kako bi dva dana prije konzistorija Franjo s njima raspravio prijedloge reforme. Do tada će se papa Franjo još dva puta sastati s osmoricom kardinala koje je imenovao za reformu vatikanske kurije. S njima se sastao početkom listopada, zatim će se sastati s njima ponovno najkasnije u prosincu i treći puta u veljači, prije dolaska u Rim svih kardinala. Jedan od prijedloga za reformu vatikanske kurije je i promjena naziva državnog tajnika u „papinski tajnik“. To nije samo figurativna promjena, već i suštinska. Mijenja se njegova uloga i dužnost. Dakle Parolin neće biti „državni“, već „papinski“ tajnik.

>> Papa suspendirao rastrošnog njemačkog biskupa

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije