Skuplje od mesa

Prve domaće jagode na tržnici dosegle cijenu od 10 KM

jagode
VL FOTO
25.04.2012.
u 16:27

Prvi plodovi dopremljeni su iz Otoka kod Ljubuškog, dok su prvi domaći, također, debelo zakašnjeli krastavci stigli iz Gabela Polja

Prve domaće jagode na čapljinskoj veletržnici koštale su od 8 do 10 KM. U odnosu na neke ranije godine zakasnile su više od mjesec dana, što se osjeća i na trenutačnoj cijeni. Prvi plodovi dopremljeni su iz Otoka kod Ljubuškog, dok su prvi domaći, također, debelo zakašnjeli krastavci stigli iz Gabela Polja. Kilogram košta 2,5 marke.

Problemi zbog vremena

Skoro jednomjesečni snijeg, pa kasni mrazevi, zatim dugotrajno oblačno i kišno razdoblje donijeli su velike štete i probleme poljoprivredi. Otud i kasnije dozrijevanje prvog ovogodišnjeg voća i povrća. Cijena mladog kupusa pala je na 1 – 1,5 KM, zimski kupus je 0,35 – 0,40 KM, kelj 0,9 – 1, karfiol 1 – 1,1, a raštika 1,3 – 1,7 KM. Posljednjih dana skočila je cijena zelene salate koja košta od 1,6, tzv. kristalka do 2 KM ‘puterica’. Špinat i blitva su 0,5 – 0,6 KM, crveni luk još jeftiniji 0,4 - 0,5, a mladi luk – pera 1 – 1,5 KM za kilogram. Bijeli, uglavnom srbijanski, luk je najskuplje povrće, ali znatno jeftiniji nego lani u ovo doba godine od 4 do 5 Km, peršin je 2 – 3, a celer 2,5 – 3 KM kilogram. Domaći krumpiri, banjolučki, glamočki, nevesinjski, koštaju od od 0,3 – 0,5 KM, dok su mladi krumpiri iz Egipta, 1,4 – 1,5 KM.

Još se uvijek mogu naći domaće jabuke iz okolice Gradiške, cijena 65 feninga, najskuplje uvozne austrijske 1,6 KM. Od domaćeg voća još se mogu naći i suhe smokve po cijeni od oko četiri marke, zatim orasi i bademi u ljusci po pet maraka kilogram, jezgra oraha je 12 – 14 KM… Osim voća i povrća, obilna je ponuda i drugih roba, a prodavači se najviše žale na vrijeme.

Nema posla

“Kiša, nema posla. Stigao sam prije petnaestak dana, a nisam radio više od tri dana. Čista propast. Kako će ljudi saditi kad stalno pada kiša, a onda ja ne mogu prodati…”, jada se Žarko Jovanović koji je s kamionom presadnica cvijeća u Čapljinu stigao iz Laktaša kod Banje Luke. Na čapljinskoj veletržnici voća, zeleni i niza drugih roba, proljeće je “otpočelo s kišom”, koja je pojačala nervozu kod i onako prirodnim nedaćama izmučenih poljoprivrednika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?