tijesna utrka

Prve ankete daju Obami prednost u ključnim državama

barack obama,mitt romney (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
06.11.2012.
u 19:19

A kakva se drama vodi na najbitnijim svjetskim izborima, u kojima 230 milijuna Amerikanaca ima pravo glasa, pokazuje podatak da su oba izborna stožera mobilizirala tisuće odvjetnika koji će voditi pravni boj za svaki glas

Prvi izborni rezultati američkih predsjedničkih izbora u ključnoj državi Ohio pokazali su da Barack Obama (51) vodi sa 50 posto dok je Mitt Romney (65) dobio 47 posto podrške. Prvo glasovanje na američkim predsjedničkim izborima održalo se u utorak minutu poslije ponoći po lokalnom, odnosno u 6 sati po našem vremenu, u malom mjestu Dixville Notch u državi New Hampshire. Glasovalo je deset građana, pet je zaokružilo Obamu, a ostalih pet Romneya. Novinar Ben Smith za CNN je komentirao da se glasovanje u Dixville Notchu lako može preslikati na cijelu zemlju pa bi rezultati u srijedu rano ujutro mogli biti izjednačeni.

– To je najgori scenarij i nadajmo se da ga nećemo doživjeti – kazao je Smith.

Samo nekoliko trenutaka poslije, rezultati s drugog glasačkog mjesta pokazali su da je favorit za američkog predsjednika ipak Barack Obama. U mjestu Hart’s Location Obama je dobio 23, a Romney devet glasova.

Sjećanje na 2000.

A kakva se drama vodi na najbitnijim svjetskim izborima, u kojima 230 milijuna Amerikanaca ima pravo glasa, pokazuje podatak da su oba izborna stožera mobilizirala tisuće odvjetnika koji će voditi pravni boj za svaki glas. Nepovjerenje između dvaju tabora je tako veliko da ni Obama ni Romney nisu željeli ništa prepustiti slučaju kada se na biralištima budu prebrojavali glasovi. Još nije zaboravljena “frka” s Floride na izborima 2000. kada je pobjednik proglašen tek 35 dana nakon izbora. Ovog bi puta drama mogla biti još veća s obzirom na to da su neka glasačka mjesta u ključnoj državi Floridi zatvorena bez objašnjenja, a zbog uragana Sandy nekima je dopušteno glasovati putem e-maila. Stručnjaci stoga upozoravaju da bi hakeri mogli manipulirati glasovima koji su odašiljani i preko “pametnih telefona”. Obama je samo u državi Ohio, u kojoj se također vodi utrka rame uz rame, mobilizirao čak 2500 odvjetnika. Za američkog predsjednika vodi se mrtva utrka tako da su oba kandidata izborni dan iskoristila za kampanju. Obama je u društvu rokera Brucea Springsteena za posljednje mjesto kampanje iz sentimentalnih razloga izabrao grad Des Moine u Iowi, jer je u toj saveznoj državi osvojio prve predizbore 2008. Tijekom obraćanja mnoštvu Obamu su preplavile emocije pa je i suzu pustio. Nakon toga Barack Obama uputio se u Chicago gdje u izbornom stožeru čeka rezultate izbora. Mit Romney glasovao je u 8.30 sati u gradiću Belmont u Massachusettsu, nakon čega se uputio u dvije savezne države – Ohio i Pennsylvaniju, gdje u zadnji trenutak pokušava pridobiti neodlučne birače. Romney je komentirao kako je sve u životu što je poželio ostvario u osobnom i poslovnom životu, a zadnji san mu je postati predsjednik Amerike. Ni jedan republikanski kandidat nije postao predsjednik ako nije pobijedio u državi Ohio koja donosi 18 elektora, a prve izlazne ankete pokazale su da Obama ima prednost od tri posto, što je dovoljno da osvoji tu važnu državu. Mitt Romney je tijekom predizborne kampanje čak 43 puta posjetio Ohio, a Obama 30 puta.

Republikanac za Obamu

U Obaminu timu ne smatraju negativnim to što će izbornu noć dočekati u konvencijskom centru McCormick u Chicagu u koji može stati 18.000 ljudi, dok je prije četiri godine pobjedu slavio u Grant parku sa 240.000 oduševljenih građana.

– Odlučeno je tako zbog hladnog vremena i sigurnosti jer je Obama još aktualni predsjednik – odgovorili su nam u njegovu izbornom stožeru u Chicagu. Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney izbornu noć provest će u Bostonu uz zamjenika Paula Ryana.

Američki Hrvat, financijski stručnjak iz New Yorka Vedran Nazor za Večernji list otkrio je za koga je glasovao.

– U SAD sam došao 1968. godine. Državljanstvo sam dobio 1974. i odmah sam se uključio i u politički život. Pomagao sam na biračkim mjestima, bio sam registrirani republikanac. Čak sam i svoju sada pokojnu majku Mariju Perasić Nazor učlanio u tu stranku. Tijekom godina glasovao sam po svojoj savjesti, ne uvijek kao republikanac. Početkom 1992. ispisao sam se iz republikanske stranke i postao nezavisni u znak prosvjeda zbog američke politike prema Hrvatskoj. Predsjednik Bush i državni tajnik Beker nisu bili aktivni u zaustavljanju agresije na RH. Neću nikad zaboraviti kako je Beker u Splitu početkom 90-ih izjavio da je “SAD za demokratsku Jugoslaviju”. Glasovao sam za Baracka Obamu. Vjerujem da će on pobijediti. Mislim da je najdesniji dio pripadnika republikanske stranke “oteo” tu stranku i isprao mozak svojim članovima i građanima – zaključio je Vedran Nazor.

>> Američki izbori: Kandidat može dobiti puno više glasova i izgubiti

>>Sve o Obaminoj i Romneyjevoj utrci pratite u našoj specijalnoj rubrici Američki izbori

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?