Teško “znanje"

Prvašići nose pet do 10 kilograma - trećinu vlastite težine!

Škola
15.10.2012.
u 10:50

Ramena osnovaca smiju nositi ili vući teret manji od 15% njihove težine

- Kad ujutro moj Matej krene u školu, u svoju torbu stavi kilogram i pol matematike, dva kilograma hrvatskog jezika, kilogram zemljopisa i tako redom, i u torbi je već sedam kilograma. Torba je još teža kada ja po rasporedu tjelesno, jer se obveznoj literaturi moraju dodati i šorc, majica i tenisice, tvrdi majka jednog pučkoškolca, dodajući kako često u torbi nema mjesta za užinu.

Nejaka leđa školarca

Školske torbe, ako su kvalitetne i anatomske, teže više od jednog kilograma. A kad se u njih stave knjige, nerijetko vaga pokazuje 7,8, pa i 9 kg, što je previše za nejaka leđa i mišiće pučkoškolaca. Promislimo kako bismo mi odrasli reagirali na obvezu svakodnevnog nošenja torbi težine 5 – 10 kg. No, nemojmo se zadržati na ovoj težini: 6 – 10 kg za djecu može značiti jednu četvrtinu ili trećinu vlastite težine. Dakle, zamislimo da moramo nositi torbe od 20 – 30 kg, svaki dan! To bi doslovno podsjećalo na prisilni rad. No, djeca se ne bune, jer misle da drugačije ne može. Međutim, može se i mora naći način da se školska torba olakša. Nedavno je Udruga za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom pozvala ravnatelje škola i predstavnike ministarstava školstva da težinu školske torbe smanje na maksimalno 10 posto od težine djeteta zbog deformiranja kralješnice i niza posljedica koje mogu rezultirati i trajnim invaliditetom. Aziz Tafro, predsjednik ove udruge, upozorava odgovorne da školske torbe prelaze i više od 30 posto težine djeteta te da su skolioze i kifoze kralješnice dosta česte, što će u konačnici imati za posljedicu invaliditet djeteta. 
On napominje da je Udruga slične apele slala i ranije, ali da su nailazili na šutnju odgovornih te savjetuje roditeljima da izvažu težinu školskih torbi njihove djece.

Kupovina torbe

Jedna od bitnih stavki u opremanju učenika je i kupovina školske torbe koja često može biti uzrok raznih zdravstvenih problema.
Na osnovi prosječne tjelesne težine za djecu školske dobi koju je dala Svjetska zdravstvena organizacija, školska torba prvašića maksimalno smije težiti dva kilograma. Torba učenika trećeg razreda trebala bi najviše biti teška 2,5 kilograma, petog razreda oko 5,2 kilograma, a učenika osmog razreda 5,5 kilograma. Koliko je teško ”znanje” jednog osnovca najbolje znaju njegova kralješnica i roditelji. Mnoge mame i tate su preuzeli na sebe obvezu nošenja đačke torbe, jer su već prvih dana škole primijetili da se neke djevojčice njišu pod teretom na leđima. Sve više je i onih mališana koji, pri povratku s nastave, izgledaju kao da idu s tržnice, jer ”vuku” svoje torbe na točkićima. Iako roditelji misle da su im tako olakšali, ortopedi se ne slažu. Ramena osnovaca tek se razvijaju i baš zato, upozoravaju liječnici, smiju nositi ili vući samo teret koji ne prelazi 15 posto njihove tjelesne težine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?