IZBORI

Prva žena na čelu Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Ljerka Ostojić

Ljerka
17.10.2013.
u 13:58

Ljerka Ostojić rođena je u Mostaru, 1956. godine, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju

Prva žena na čelu Sveučilišta u Mostaru je prof. dr. Ljerka Ostojić koja je izabrana na jučerašnjoj sjednici Senata. Lj. Ostojić je na poziciji rektora osma po redu otkako je ovo sveučilište visokoškolska ustanova na kojoj se nastava izvodi na hrvatskome jeziku i naslijedila je prof. dr. Vladu Majstorovića. Senat, koji čine dojučerašnji rektor, dekani svih deset fakulteta i jedne Akademije, te dvoje prorektora i dvoje članova Studentskoga zbora izabrali su većinom glasova ovu iznimno društveno angažiranu ženu. 
Osma po redu rektorica je dobila potporu većine od šesnaest članova Senata Sveučilišta u Mostaru, a njezin prethodnik Vlado Majstorović je na toj dužnosti proveo posljednjih šest godina u okviru dva mandata. Po dostupnim informacijama, za Ljerku Ostojić glasovalo je trinaest nazočnih članova Senata dok ih je troje glasovalo za njezinog protukandidata Ivu Čolaka, dosadašnjeg prorektora za znanost i bivšeg dekana Građevinskog fakulteta.

Ranije je povukla kandidaturu i praktično se povukla iz utrke bivša dekanica Filozofskog fakulteta Slavica Juka. Još formalno imenovanje Ljerke Ostojić mora potvrditi Upravno vijeće Sveučilišta u Mostaru koje bi trebalo zasjedati danas, a čine ga predstavnici županija osnivača, kao i članovi znanstvene zajednice. 
Rektor Sveučilišta u Mostaru je i član Rektorskoga zbora visokih učilišta Republike Hrvatske. 
Sveučilište u Mostaru jedina je visokoškolska ustanova u BiH u kojoj se nastava odvija na hrvatskome jeziku. U sklopu njega djeluje 10 fakulteta te jedna akademija. Po službenim podacima, na Sveučilištu u Mostaru studira oko 16.000 studenata. Zahvaljujući financijskoj potpori hrvatske Vlade, u okviru Sveučilišta izgrađen je kampus čime su se stekli puno bolji uvjeti za studiranje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?