Demokratska fronta

Pružam ruku svima osim fašistima i šovinistima

Komšić
08.04.2013.
u 09:33

Komšić je naglasio da u svoju stranku neće primati svakoga

Više stotina osoba nazočilo je jučerašnjoj utemeljiteljskoj skupštini Demokratske fronte, stranke koju će voditi aktualni član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Manje od godinu dana nakon što je napustio SDP, Komšić je ostvario svoju najavu o osnivanju nove stranke koja će biti građanske orijentacije i kao takva “ciljati“ na biračko tijelo SDP-a i jedan broj onih koji su do sada apstinirali od izlaska na birališta.

Potpora u javnosti

Spomenuti broj od nekoliko stotina sudionika skupštine ne govori o stvarnoj potpori koju DF ima u javnosti, jer su skupštini mogli nazočiti samo pozvani, a ne svi zainteresirani građani. Na taj način Komšić je i praktično pokazao da misli ozbiljno kad poručuje da stranka neće primati svakoga u svoje članstvo. Još prije utemeljiteljske skupštine je kazao da u DF-u ne mogu biti osobe koje su povezivane s kriminalom, korupcijom, ratnim zločinima... Kako se moglo i očekivati, okosnicu DF-a čine bivši esdepeovci i osobe koje se smatraju bliske političkoj ljevici. Bez mnogo zvučnih imena, barem u ovoj fazi, Komšić se odlučio osloniti na sebi bliske kadrove. Tako se u privremenom vodstvu stranke našlo mjesto za Hanku Vajzović, sveučilišnu profesoricu koja je trenutačno “neovisna“ zastupnica u Skupštini Županije Sarajevo i Domu naroda Parlamenta FBiH. Tu je još jedan bivši SDP-ov izaslanik iz Doma naroda, Ekrem Prošić iz USŽ-a. Njih dvoje zadnjih mjeseci čine jezičak na vagi koji SDA-u, odnosno Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, osigurava dvotrećinsku većinu za blokadu smjene aktualne Vlade FBiH i popunu Ustavnog suda. Od poznatijih imena, tu je i umirovljeni general OS BiH Sifet Podžić, koji je izabran za glavnog tajnika DF-a. U novoj stranci je i aktualni ministar obrazovanja Sarajevske županije i ugledni genetirač Damir Marjanović. Sam Komšić je u uvodnom obraćanju kazao da je spreman surađivati sa svima, izuzev fašista i šovinista. Poručio je da u DF-u neće biti mjesta za karijeriste i one koji su “promijenili pet stranaka“. DF će, kaže Komšić, biti multietnička stranka i djelovati na cijelom prostoru BiH.

Zapadna Hercegovina


- Znam da zbog ratne prošlosti nemam prolaz u RS-u, ni u zapadnoj Hercegovini, ali imam dužnost naći ljude koji to mogu. Imam namjeru da nekim novim ljudima dam priliku, a ne onima koji su potrošeni. Ne vidim kako promijeniti političku scenu u BiH osim dajući priliku novim ljudima - kazao je Komšić, obećavajući da stranka neće funkcionirati na liderskom principu, a dopuštat će se čak i frakcijsko organiziranje. Ako je suditi po dosadašnjem ponašanju nekih od Komšićevih prvih suradnika u novoj stranci, suradnja DF-a sa SDP-om u ovom trenutku nije vjerojatna opcija. Dok se SDP i SBB uzdr??avaju od komentara na uspostavu nove stranke, SDA je preko svojih čelnika jedina “pozdravio” Komšićev potez, a Bakir Izetbegović je otišao i korak dalje izjavivši kako priželjkuje suradnju s DF-om. Prvi test popularnosti DF imat će na izborima iduće godine, a prvi stranački kongres najavljen je odmah nakon Općih izbora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?