VLASNIŠTVO MIO/PIO

Propada imovina mirovinskog fonda vrijedna 100 milijuna KM

umirovljenici
VL FOTO
23.11.2010.
u 08:35

Dok zavod za mirovine traži novac od Vlade FBiH, njegovi objekti zjape prazni ili su u vlasništvu privatnih tvrtki

Od šest objekata koji se pravno-formalno nalaze u vlasništvu Zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Federacije BiH, a čija je vrijednost procijenjenja na više od 100 milijuna maraka, Povjerenstvo za državnu imovinu izdalo je rješenje da zavodu na raspolaganje stavi tek Dom umirovljenika u sarajevskom naselju Nedžarići.

Ilegalna uzurpacija


Riješenje po kojem se ovaj 20.179.195,00 KM vrijedan umirovljenički dom daje ponovno na upravljenja mirovinskom zavodu, od spomenutog povjerenstva stiglo je u listopadu ove godine, i to nakon skoro pune četiri godine od predanog zahtjeva. Ostali objekti poput Doma umirovljenika u Tuzli, vrijednog 20.332 milijuna KM, Doma umirovljenika BiH čija se vrijednost procjenjuje na 9,7 milijuna KM, Doma umirovljenika u Zenici - 18,3 milijuna KM, Doma umirovljenika Mostar, tj. hotela Ero s procijenjenom vrijednošću od 27,7 milijuna KM i Doma umirovljenika Neum - hotel Neum, čija vrijednost još nije utvrđena, ili zjape prazni ili su pod sumnjivim okolnostima stavljeni na raspolaganje tranzicijskoj ulagačkoj eliti koja s njima upravlja radi stjecanja osobne materijalne koristi. Kad će oni biti stavljeni na raspolaganje Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje, u ovoj instituciji nisu mogli dati točan odgovor. To, kažu, zavisi od odluke Povjerenstva za državnu imovinu i Ureda visokog predstavnika u BiH koji je, pod nikad razjašnjenim okolnostima, izdao privremenu zabranu o raspolaganju državnom imovinom. Dok iz federalnog proračuna svaki mjesec s nestrpljenjem čekaju novac za mirovine, u vlasništvu Zavoda MIO FBiH nalazi se i 135 poslovnih zgrada i prostora, od kojih su samo 73 poslovna prostora uknjižena. Zavod također posjeduje oko 554 neotkupljena stana u kojima trenutačno žive osobe koje na te stanove nemaju stanarsko pravo. Umjesto da prihode zavoda, a time i redovitu isplatu mirovina osiguraju ili uvećaju vraćanjem i stavljanjem spomenutih objekata u vlasničku strukturu mirovinskog zavoda, Vlada Federacije BiH i Vijeće ministara već godinama inertno promatraju cijelu problematiku, dajući spomenute objekte privatnicima na besplatno upravljanje.

Vlast stanuje u privatnika

U cijeloj priči, ističu naši sugovornici, svakako je simptomatična odluka Vlade Federacije BiH da za smještaj nekoliko svojih ministarstava, agencija i službi u Mostaru svake godine potroši više milijuna KM, dok se objekti zavoda nezakonito nalaze u privatnim rukama. Tek je ovih dana prihvaćena odluka da federalna ministarstva smjeste u Dom umirovljenika Mostar, tj. hotel Ero, koji, po svim parametrima, pripada vlasničkoj strukturi Zavoda MIO Federacije BiH, ali im još nije izdano rješenje da njime mogu raspolagati. Umjesto da su takvo racionalno rješenje prihvatili davno, iz federalnog proračuna vlasnicima privatnih zgrada plaćena je mjesečna najamnina od 20 i više tisuća KM, što su u svom izvješću kritizirali i iz Ureda za reviziju institucija Federacije BiH. Osim prostora u BiH, velik dio objekata u vlasništvu zavoda, koje potražuju, nalazi se na prostoru Hrvatske. Ovih su dana USKOK i Državno odvjetništvo RH uključeni u istragu kako je hotel Sirena u Podgori postao privatno vlasništvo, umjesto Zavoda MIO FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?