STANJE U HRVATA

Prokletstvo fotelja i ovoga puta dovodi do raskola

hsp
VL FOTO
18.08.2011.
u 10:28

Dolazak na vlast i raspodjela fotelja do sada je podijelila neke bošnjačke i hrvatske stranke

Posljednji sukobi na relaciji Zvonko Jurišić - Josip Perić doveli su do problema u HSP-u BiH. Iako nitko od njih ne želi ili pak ne zna konkretan razlog zbog kojeg se došlo u sadašnju situaciju, najizvijesnije je da se radi o sukobima zbog kadrovskih riješenja.

Prokletstvo fotelja

Naime, u većini stranaka nakon dolaska na vlast, odnosno kada dođe do raspodjele fotelja, dolazi do sukoba i raskola, od čega očito nije operiran, pa tako ni HSP BiH. Iako u javnim poduzećima mjesta ima za sve, očito su neke pozicije ili poduzeća toliko primamljive da su postale kamen spoticanja. U najnezavidnijoj situaciji svakako se nalazi predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić koji očito nailazi na nerazumijevanje pojedinih članova, odnosno Josipa Perića. S jedne strane na njemu je odgovornost prema koalicijskim partnerima, a s druge - nezadovoljni pojedinci koji taj odnos mogu ugroziti. Perić je svestan svoje pozicije, tj. činjenice da povlačenjem ministra financija u Vladi Federacije BiH Ante Krajine može dovesti do krize vlasti, a u najgorem scenariju i toga da HSP BiH ostane bez svih pozicija te na ovaj način pokušava doći do određenih ciljeva. Valja naglasiti kako ovo nije prvi put da Perić u javnosti iskazuje nezadovoljstvo, ali isto tako i činjenicu da unatoč tome nikada nije napustio ovu stranku kao što su to radile neke njegove kolege. Naime, valja naglasiti kako je u posljednjih nekoliko godina na području Bosne i Hercegovine, ali i RH nastao veći broj pravaških stranaka koje su osnovali upravo nezadovoljni članovi.

Još HSP-ova?

Najnovija dva primjera kada je u pitanju BiH je HSP Ante Stračević i HSP Herceg Bosne, koji su nastali neposredno prije posljednjih parlamentarnih izbora u Bosni i Hercegovini. Hoće li HSP BiH nakon što je prvi put u povijesti BiH postao parlamentarna stranka doživjeti “prokletstvo fotelja” kao što je bio slučaj i s još nekim hrvatskim (HDZ) i bošnjačkim (SDA) strankama u BiH i hoće li rezultat svega biti nastajanje još jednog (Perićeva) HSP-a, ostaje nam vidjeti.

Ključne riječi

Komentara 1

NP
nocna.ptica
21:27 18.08.2011.

Zašto bi dr. Perić napuštao HSP BiH. On je jedini na nedavnim parlamettarnim izborima polučio kakve takve rezultate za razliku od Yurišića i njegove svite koji su doživjeli totalni fijasko i da imaju imale morala dali bi ostavke na sve dužnosti i prepustili vođenje stranke sposobnijim i moralnijim osobama, a oni se povukli u političku mirovinu, kao što je to napravio Silajdžić ili njegov mentor Ćapić.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?