ŽZH

Projekt od 2 milijuna KM

susret
VL FOTO
05.04.2012.
u 11:43

Ulaganje Tvrtke ALBA i Tehnix uz pomoć Vlade ZHŽ-a planiraju veliki projekt, nova ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta

U sklopu pokretanja pravilnika o ambalažnom otpadu u BiH ALBA se već duže vremena zalaže za izgradnju sortirnice ambalažnog otpada za područje Hercegovine. Održan je sastanak u Međugorju između grupacije ALBA na čelu s upraviteljem m. sc. Jerkićem te hrvatskim proizvođačem opreme za sortirnice Tehnix, vlasnikom Horvatom i suradnicima.

Veliko ulaganje

Oba poduzeća rade na ovome projektu više mjeseci, a vrijednost sortirnice je oko 2 milijuna KM. Sastanku su bili nazočni ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ZHŽ-a Ivan Topić sa zamjenikom, načelnikom općine Čitluk Ivom Jerkićem, te konzulom Hrvatske u Mostaru Velimirom Plešom. Cilj poduzeća ALBA u suradnji s Tehnixom je izgradnja sortirnice ambalažnog otpada za regiju Hercegovine. Ministar Topić predstavljajući ZHŽ izrazio je zadovoljstvo, te je dao potporu cijelom projektu. Načelnik Jerkić, čija općina zbog turista proizvodi velike količine ambalažnog otpada, također je iskazao veliki interes da se priključi cijelom projektu. Konzul Pleša je pozdravio čitavu ideju posebno iz aspekta suradnje hrvatskog proizvođača opreme s njemačkom grupacijom te mogućom realizacijom projekta u Hercegovini te potpore Hrvatske ovom projektu. U sortirnici bi se isključivo sortirao ambalažni otpad kao što su papir, karton, plastika, metal, staklo i drvo. Za rad takve sortirnice je potreban input materijala od oko 150.000 stanovnika, a na takav način bi se smanjio volumen odlagališnog otpada do 50% u usporedbi s današnjim načinom odlaganja otpada.

Prezentacija iskustava

Upravitelj ALBA-e Jerkić je prezentirao svoja iskustva u Ljubuškom o prikupljanju otpada putem kanti, što predstavlja uvođenje europskog standarda. Sudionici sastanka su se složili da takav način prikupljanja otpada služi kao primjer u cijeloj regiji te ostavlja mogućnost uvođenja tzv. kante za ambalažni otpad, odnosno uvođenje odvojenog prikupljanja otpada na području Hercegovine. Nakon ovog inicijalnog sastanka očekuje se detaljniji dogovor s Ministarstvom okoliša ZHŽ-a glede uvođenja odvojenog prikupljanja otpada u županiji. Pokretanje cijelog projekta bi otvorilo nova radna mjesta i povećalo razinu zaštite okoliša Hercegovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?