LJUBUŠKI

Profesori će besplatno pripremati svoje učenike za maturu

matura
Ivan Kaleb
05.03.2011.
u 14:36

Za učenike će prvi ispitni ljetni rok za polaganje mature biti početkom travnja

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a odlučilo je da ove godine neće plaćati honorarne sate profesorima SŠ koji će pripremati učenike za polaganje državne mature u RH. Pri donošenju takve odluke Ministarstvo se vodilo potrebom štednje, a i time što ti sati i nastava nisu službeno sastavni dio redovitog nastavnog procesa.

Počele pripreme

Od SŠ je zatraženo da dostave podatke koliko je potrebno održati sati za tu namjenu i kada se vidjelo koliko bi to stajalo novca, odustalo se od plaćanja. Odluka je iznenadila i oneraspoložila i učenike i profesore zato što će učenici imati manje mogućnosti i izglede da se dobro pripreme i uspješno polože državnu maturu i potom upišu na neki fakultet u Hrvatskoj, a profesore zbog toga što njihov dodatni rad (ako bi ga radili) neće biti plaćen. Istodobno, time je profesorima rečeno da ne moraju pripremati učenike ako neće.

U ljubuškoj Gimnaziji maturanti neće biti uskraćeni za dodatnu izobrazbu za polaganje državne mature. Unatoč tome što im neće biti plaćeno, njihovi profesori su odlučili pomoći i već su počeli držati sate. - Još prije odluke da se honorarni rad neće platiti, profesori su se dogovorili s učenicima o pripremanju i održavanju sati, i kada je ona došla, unatoč tome, rekli su - održat ćemo ih bez naknade. To je za svaku pohvalu. Ljubuški gimnazijalci su se prošle godine na državnoj maturi pokazali dosta uspješnima i očekujemo da će i ove godine biti tako ili još bolje - kaže prof. Goran Skoko, ravnatelj Gimnazije u Ljubuškom.

Ispitni rokovi

Učenici se pripremaju za ispite iz hrvatskoga, engleskog i njemačkog jezika i matematike. Za polaganje su se prijavila 53 ljubuška gimnazijalca. Za razliku od prošle godine kada su išli u Split, ove godine polaganje je u Imotskom. Prvi ispitni ljetni rok bit će početkom travnja: 4. - ispit iz hrvatskog jezika (esej), 5. - engleski jezik i 6. - njemački jezik, a matematika će se polagati u drugom ispitnom roku u svibnju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?