ČAPLJINA I STOLAC

Prodali auto za ‘zelenu kartu’ i shvatili da su - prevareni

amerika
VL FOTO
23.11.2011.
u 09:38

Brojni su se prijavili na natječaj za odlazak u Ameriku, a to su neki iskoristili

Problem sve učestalijeg iseljavanja hrvatskih prognaničkih obitelji iz stolačke i čapljinske općine u Švedsku i Kanadu u posljednje vrijeme dobiva jedan krajnje neobičan nastavak u kojem, nažalost, neke od tih obitelji ostaju i posve prevarene.

Novi život

Već je poznata činjenica da se od ljetos do danas u Švedsku i Kanadu, ali i Ameriku i druge dijelove svijeta, iselilo više od stotinu hrvatskih prognaničkih obitelji koje su nakon progonstva iz središnje Bosne i regije Konjica proteklih godina novi život bili započeli u novim naseljima ovih hercegovačkih općina. No, zbog nedostatka posla, stalne socijalne krize i neizvjesnosti mnoge su obitelji bolji život otišle potražiti u hladnoj Švedskoj i Kanadi, kao i u Americi. Upravo je Amerika posljednjih dana razlog za brigu i razočaranje nekih od obitelji koje su postale žrtve prevaranata koji očito dobro koriste taj slabi trenutak kod prognanika i želju da isele iz BiH u neke “sigurnije zemlje”. Neke od obitelji u Stocu i Čapljini (ne samo prognaničke) prijavljivale su se i na natječaj američkog Veleposlanstva koji svake godine rezultira lutrijskim izvlačenjem 50 tisuća sretnika koji dobiju zelenu kartu i tako im se širom otvore vrata Amerike. U posljednjih mjesec dana na e-mail adrese nekih od obitelji, koje su na taj način aplicirale za mogućnost odlaska u SAD, stižu poruke u kojima ih se izvješćuje kako su baš oni izvučeni na toj lutriji i tako dobili “zelenu kartu” za odlazak u SAD. No, da bi se regulirale “administrativne aktivnosti”, u tim se porukama od “sretnika” traži da po jednom članu obitelji uplate 879 američkih dolara. Na kraju se ispostavilo kako je to obična varka i pokušaj da se od obitelji izvuče veća količina novca. Neke opreznije obitelji su odmah kontaktirale američko Veleposlanstvo gdje im je rečeno kako je to samo pokušaj nečije prijevare da bi se iznudio novac. “U američkom Veleposlanstvu su nam rekli kako oni dnevno dobiju na desetke takvih prijava onih koji su dobili takve e-mailove.

Prodali auto

Srećom, nismo nasjeli jer nam je rečeno da američko Veleposlanstvo u takvim situacijama onima koji su stvarno izvučeni na lutriji za zelenu kartu, sve to šalje u originalima i poštom te se ne mora uopće plaćati toliki iznos po jednoj osobi. Nažalost, dosta je i onih koji su nasjeli na ovu prijevaru pa su brzo prodavali svoja auta i druge vrijednosti kako bi skupili taj novac i poslali za zelenu kartu”, govori jedan Čapljinac koji je također dobio sumnjiv e-mail i srećom nije postupio prema onome što tamo piše kao „koristan savjet i uputa“. Neke od obitelji su poslale novac, ali su već sutradan shvatile da su prevareni i da su u vodu bacili toliki novac te ostali bez zelene karte.

Ključne riječi

Komentara 1

MO
mošnjo
19:23 23.11.2011.

Sirotinjo i Bogu si teška.....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?