Očajnički potez

Prodajem bubreg za 50.000 KM, ali može i niže, jer sam očajan!

bubreg
VL foto
20.05.2010.
u 14:23

Darovao sam krv 40 puta i mnogi me znaju kao humanog čovjeka. Zauzvrat ništa nisam dobio... - žali se Predrag Lizdek iz Prnjavora.

- Bubreg prodajem za 50.000 konvertibilnih maraka. To, međutim, nije donja cijena, jer su moja kriza i moja teška situacija - velike! - tužnim glasom kazao je Predrag Lizdek iz Prnjavora koji je samo jedan od mnogih u svijetu siromaštva Bosne i Hercegovine. U svijetu besparice i pukog preživljavanja.

Human čovjek
Nezaposleni demobilizirani borac prve kategorije VRS-a Predrag Lizdek (1960.), kako bi se izbavio iz nemaštine i očaja, čvrsto je odlučio prodati svoj bubreg jer druge nema.

- Borio sam se za svoju zemlju, i brat mi je poginuo, darovao sam krv 40 puta i mnogi me znaju kao humanog čovjeka. Zauzvrat ništa nisam dobio, osim srebrene medalje i lažnih obećanja - jada se Predrag novinarima Novosti, koji je poslije nedavne smrti majke ostao i bez obećanog stana, i bez mirovine i invalidnine.

- Duže vrijeme sam i po nekoliko dana na vodi - gladan, bez posla, stana, brata, sestre, roditelja, zavičaja, dakle bez ičega, pa su mi u ovom vremenu i ovoj (ne)prilici istinski “luksuz” i “višak” jedan od dva moja bubrega koji sam odlučio prodati jer mi, uz sve nevolje, prijeti i ulica. Bez posla i bilo kakvih primanja nemam sredstava da platim ni nagomilanu stanarinu, a kamoli za normalan život.

Nažalost, Predrag nije jedini kojemu je prodaja organa jedini spas. Koliko su ljudi očajni, svjedoče i internetski oglasi preplavljeni takvim ponudama i još nižim cijenama bubrega - od 5.000 maraka do 60.000 maraka, zavisno od toga koliko je čovjek očajan. Ironično, iako je bubreg najtraženiji organ u BiH, prodaja je, naravno, zabranjena.

Živi srodnici
Zakon u BiH dopušta mogućnost da se bubreg za transplantaciju uzima samo od živih srodnika. Za srodnike, zakon je predvidio braću, sestre, roditelje i drugi krug srodnika.

Živa rodbinska transplantacija u BiH košta oko 40.000 KM, a troškove operacije snose fondovi zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i Federacije BiH. Nažalost, ovakvi slučajevi u BiH nisu rijetkost zbog krize i siromaštva koji su posljednje vrijeme sve izraženiji.

Ključne riječi

Komentara 1

HE
heather
22:00 20.05.2010.

traži socijalnu pomoć i posao izvan bih

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?