Raste otkup nakita

Prodaja zlata veća nego ikada

zlato
Pero Zelenika
29.01.2012.
u 10:59

Nezapamćena prodaja nakita od zlata najbolji pokazatelj da je bh. društvo već dotaklo ekonomsko dno

Umjesto prodaje zlatnih nakita, zlatarne diljem Bosne i Hercegovine se sve više bave otkupom zlata. Novine i oglasi prepuni su ponuda za otkup zlata, iako je njegova cijena najviša tijekom posljednjih godina. Preprodavači otkupljuju doslovice sve, od zlatnog nakita, preko lomljenog zlata, dukata i zlatnika, do zlatnih zuba. Zbog globalne recesije cijena zlata dostigla je neslućene visine, a trenutačno je taj plemeniti metal najskuplji otkad se cijene uopće bilježe!


Iz bakina sanduka

- Poslala nas je baka. Ima nekoliko nakita koje godinama ne upotrebljava, a koje smo donijele prodati, tvrde dvije djevojke, koje iz torbe vade stare zlatne naušnice te potrgani lančić s privjeskom. Vlado Ćorić, jedan od djelatnika urarske i zlatarske radnje “Seiko” u Širokom Brijegu prihvaća se posla. Najprije s povećalom na oku čita šifru, na osnovi koje određuje čistoću zlata - karate. Kako bi potvrdio valjanost šifre, Vlado ima i tekućinu, koju razmazuje po zlatnom predmetu. Potom ih stavlja na elektronsku vagu, na osnovi koje utvrđuje težinu.

- Lančić i privjesak su vam urađeni od 14 karatnog zlata, a naušnice su 18 karata. Za ove predmete možete dobiti 268 maraka, priopćava Vlado nakon što je težinu pomnožio s cijenama. Djevojke su se značajno pogledale i prihvatile novac. No, prije nego su primile novac, morale su dati osobnu iskaznicu, nakon čega je Vlado potanko upisao otkupljene predmete, a jedna od djevojaka potpisala primitak.


Narod nema novca

- Narod nema novca, mušterije svakodnevno donose zlato na prodaju. Imao sam slučajeva gdje su donosili zlatne zube i nakit moleći za prodaju kako bi samo zaradili novac da uplate ratu kredita, drugi će za to kupiti hranu, a jedan dio opet mijenja zlato koje godinama drži po ladicama za neke druge nakite. Inače, cijene zlata dostigle su nerealnu vrijednost, a otkup je za posljednju godinu i više nego udvostručen, rekao je Vlado.

Povećana prodaja zlata, nažalost, govori o stanju i siromaštvu građana. Socijalne prilike sve su češće uzrok prodaje jer se sada ono može najbolje unovčiti. Poznato je da ljudi zlato čuvaju te da ga prodaju samo u krajnjoj neimaštini. Mnogi smatraju da je prodaja zlata najbolji pokazatelj da je bh. društvo već dotaklo ekonomsko dno. Kako tvrdi Vlado, cijene određuje svakoga jutra na osnovi izvješća s burze. Također, naglašava kako i odnos kupljenog nakita i lomljenog zlata nikad nije bio povoljniji za kupce.

- Nekada je bio odnos oko 1:3, dok se danas primakao na 1:2, isključivo zbog velike konkurencije, tvrdi Ćorić.

 

Provjera osoba i predmeta je zaštita od provalnika

 

Tijekom provala u obiteljske kuće i stanove, lopovi, osim novca, traže i nakite te elektroničke uređaje. - Vodimo evidenciju o svakoj osobi koja nam prodaje te predmetima koje preuzimamo. Na osnovi naše evidencije, policija je jednom prigodom i rasvijetlila jedan slučaj krađe, tvrdi djelatnik “Seiko” radnje. Prema njegovoj tvrdnji, ponekad naiđu i na lažne oznake na nakitima.

- Oznake su sitne, a ponekad i dugom uporabom nevidljive. No, postoji kiselina kojom možemo s velikom sigurnošću utvrditi udjel zlata. Kod nas su nakiti uglavnom izrađeni od 14 karatnog zlata a tek poneki stariji nakit ima i više karata. Tu su i dukati, koji su uglavnom urađeni od čistog zlata, tvrdi Vlado dodavši kako građani iz Hercegovini rijetko donose srebro.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?