ODLUKA TUŽITELJSTVA

Proces cijepljenja još uvijek zaustavljen u Federaciji

cjepivo
Reuters
26.11.2010.
u 07:58

Upitno je hoće li se proces cijepljenja nastaviti do kraja ove godine. Sve ovisi o odluci Tužiteljstva i rezultatima analiza

Nakon smrti šestomjesečne bebe iz Lukavca nedugo nakon cijepljenja, još uvijek nije nastavljen proces cijepljenja djece u Federaciji BiH. Kako nam je rekla dr. Jelena Ravlija, glavna federalna epidemiologinja, sve dok Tužiteljstvo ne okonča istragu, neće biti nastavljeno cijepljenje djece.

- Mi još nismo dobili odobrenje na nastava cijepljenja i ne znamo kada ćemo moći nastaviti s radom. Zavod za javno zdravstvo sada razmatra mogućnost za nabavku zamjenskog cjepiva. Ipak, procedure su i po tom pitanju komplicirane, tako da ćemo i idućih nekoliko dana razmotriti opcije koje imamo - rekla nam je dr. Ravlija. Dodala je kako nije dobro da se proces cijepljenja djece suspendira na duže vrijeme, ali procedure ne dopuštaju brže rješavanje procedura. - Ovo nam samo govori kako se ozbiljno pristupilo ovome problemu i kako će istraga biti provedena do kraja. Nadam se kako ćemo uskoro saznati zbog čega je došlo do smrti šestomjesečne bebe - naglasila je naša sugovornica.

Iz zavoda naglašavaju da je tijeku sveobuhvatno ispitivanje i da do sada nije utvrđeno da je uzrok smrti povezan s cjepivom, ali da iz predostrožnosti moraju obustaviti primjenu cjepiva. Cjepiva istih serijskih brojeva su i ranije korištena, bez prijavljenih ozbiljnijih nuspojava, a prema preporukama zavoda, sva ostala cijepljenja treba nastaviti prema programu cijepljenja. Sada se čeka odluka Tužiteljstva, nakon koje bi mnoge stvari trebale biti puno jasnije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?