Papirologija

Priznavanje diploma iz svjetskih sveučilišta košta do 6000 KM!

diploma
VL
05.11.2011.
u 16:06

U visokoškolskom obrazovanju trenutno vlada pravi kaos, od nepriznavanja diploma između entiteta, pa čak i između županija u Federaciji

Na tematskom brifingu o aktivnostima EU-a u oblasti obrazovanja u BiH konstatirano je da se BiH još uvijek suočava s mnogim problemima u sektoru obrazovanja.

Naime, izvješće o napretku za 2011. godinu navodi kako je pohađanje pred školskih ustanova u cijeloj BiH i dalje vrlo rijetko te da okvirni zakoni o priznavanju kvalifikacija nisu na snazi, niti su usklađene procedure kojima se priznaju kvalifikacije dobivene u inozemstvu.

Jačanje kapaciteta

Podsjetimo, EU trenutno financira i vodi projekte koji su dio dugotrajnih napora kojima se osigurava da BiH ispunjava svoje obveze iz Lisabonske konvencije i bolonjskog procesa. Međutim, napredak u tom području oporavka i putu k europskim integracijama prilično je spor u Bosni i Hercegovini. Ključni problemi su neadekvatna sredstva, rasipanje proračunskog novca te birokratske i etnički fragmentirane uprave.

Iz tih razloga Europska unija i njezini partneri aktivnosti su usmjerili na omogućavanje točne i pravovremene procjene akademskih kvalifikacija. Konkretno, riječ je o pomoći visokoškolskim ustanovama na uspostavi sustava koji će osigurati svakom studentu da se tijekom studija lakše prebaci s jedne ustanove na drugu, kao i prilagodbu studija prema tržištu rada.

Ostali izazovi su jačanje institucionalnih kapaciteta agencije za obrazovanje na državnoj razini, uvođenje strukture kvaliteta jačanja veza sa sektorom zapošljavanja.

Kaos u obrazovanju

Isto tako segregacija škola na etničkom principu i dalje ostaje važan edukativni i društveni problem.

Ciljevi podrške EU-a u naredne tri godine odnosit će se na reformu osnovnog i srednjeg obrazovanja kao i na daljnju potporu reformi sustava visokoškolskog obrazovanja u okviru bolonjskog procesa. Naime, u visokoškolskom obrazovanju trenutno vlada pravi kaos, od nepriznavanja diploma između entiteta, pa čak i između županija u Federaciji, nastavni planovi su zastarjeli, a status završenih studenata po bolonjskom procesu još uvijek je nedefiniran, a sve to uzrokuje odljev mozgova iz BiH. Isto tako, osobe koje stječu kvalifikaciju u inozemstvu i dalje se susreću s poteškoćama vezanim za priznavanje diplome u BiH. Tako se događaju apsurdne situacije da diplomanti prestižnih fakulteta u svijetu bivaju isključeni iz potrage za radnim mjestom jer njihove diplome nisu priznate u ovoj zemlji. Komplicirana papirologija potrebna za priznavanje njihovih diploma u BiH košta čak do 6.000 maraka, a sam proces traje i do šest mjeseci. Ovo odvraća diplomante od povratka u BiH. Pitanje priznavanja diploma upravo je bio jedan od glavnih elemenata podrške Europske unije koja je preko IPA fondova osigurala preko milijuna eura za reformu obrazovanja u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?