Ubojstvo navijača

Priveden ubojica navijača u Širokom Brijegu

horde8
Zvonimir Ćorić
04.10.2009.
u 18:10

Vedran Puljić, koji je ipak ubijen metkom iz vatrenog oružja, a ne kamenom ili drugim tupim predmetom, nova je opomena vlastima ove zemlje. Nakon obdukcije odbačene su tvrdnje da je ipak ubijen udarcem kamena u glavu.

Policija je privela jednu osobu za koju se vjeruje da je pucala u Vedrana Puljića. Navodno je riječ o Oliveru Knezoviću iz Širokog Brijega koji je priznao da je ispalio hitac prema mladom navijaču, javlja Federalna TV.

Nad privedenim Knezovićem trenutačno se provodi istraga, a u MUP-u Zapadnohercegovačke županije ističu da to nije jedina osoba koja je privedena tijekom dana.

Noćas oko 3 sata završeno je okupljanje navijača i građana koji su u središtu Sarajeva tražili oslobađanje sedam svojih prijatelja zadržanih u pritvoru u Širokom Brijegu.

Horde zla blokirale Sarajevo

Kao i obično treba nam mrtva glava da se nešto pokrene - rekao je predsjednik Nogometnog saveza BiH Sulejman Čolaković ponudivši najbolji komentar stravičnog nedjeljnog pokolja u Širokom Brijegu iz kojega se u bosanskohercegovačkim prilikama do sada uglavnom nisu izvlačile pouke.

Vedran Puljić, koji je ipak ubijen metkom iz vatrenog oružja, a ne kamenom ili drugim tupim predmetom, nova je opomena vlastima ove zemlje. Nakon obdukcije odbačene su tvrdnje da je ipak ubijen udarcem kamena u glavu.

Njegova obitelj u šoku je tražila da se njegovo tijelo što prije prebaci u Sarajevo kako bi ga mogli pokopati. Iako su portali navodili da je njegov brat Igor sebi prerezao vene nakon vijesti o tragičnoj sudbini brata, u sarajevskoj bolnici to nisu mogli potvrditi.

Policajac pucao u Puljića?

Na nekoliko navijačkih foruma na internetu pojavila se fotografija na kojoj se vidi tijelo poginulog Puljića, a samo nekoliko metara od tijela nalazi se policajac koji u ruci drži pištolj.

Iako je policija sinoć objavila da je mladić ubijen udarcem tupim predmetom, navijači koji su bili na mjestu događaja tvrde da je njihov prijatelj ubijen hicem iz policijskog pištolja.

Metci na cesti

Još četvorica navijača Sarajeva propucana su metcima iz vatrenoga oružja kao i jedan stanovnik Širokog Brijega, više desetina je ozlijeđeno. Dvojica navijača Sarajeva, koji su zadobili teške ozljede u neredima u nedjelju u Širokome Brijegu, operirani su i nalaze se na odjelu Intenzivne njege u Mostaru, no nisu u životnoj opasnosti. Tijekom noći operirani su Amir Hadžić i Kemal Mutić.

Hadžić je zadobio prostrjelnu ranu plućnog krila iz vatrenoga oružja, dok je Mutić zadobio frakturu lubanje. U bolnici su odbacili medijske navode da je Hadžić podlegao ranama, kako su to objavili internetski portali u BiH. Dodali su kako su prostrjelne rane od vatrenog oružja zadobila još dvojica navijača, ali i Širokobriježanin Željko Zadro na kojega su prema osobnim tvrdnjama pucali iz navijačke skupine sarajevskoga kluba.

Zbog toga što se ugasio još jedan mladi život, Sarajevo je cijeli dan bilo pod blokadom. Središte grada zaposjeli su navijači Sarajeva Horde zla tražeći kažnjavanje ubojica Vedrana Puljića, ali i puštanje svojih kolega koje je policija u Širokome Brijegu zadržala u pritvoru nakon izgreda koji su jedni od težih u novijoj poslijeratnoj povijesti BiH.

U dogovoru s policijom u Širokome Brijegu upućeni su i djelatnici odjela za unutarnju kontrolu MUP-a federacije BiH kako bi provjerili je li lokalna policija reagirala na odgovarajući način i jesu li poduzete sve mjere koje su nužne u takvim situacijama. Iz udruge koja okuplja navijače Sarajeva objavljeno je priopćenje u kojemu stoji kako oni nemaju povjerenja u policiju zapadno-hercegovačke županije te da ne vjeruju u istragu koju bi provela sama širokobriješka policija.

Kapetan nogometaša Sarajeva Muhamed Alaim i resorni federalni ministar Gavrilo Grahovac prvi su se put jučer glasno usprotivili političkim elitama koje nadziru nogometna zbivanja tražeći da se ovo nogometno prvenstvo prekine zbog fatalnog događaja iz Širokog Brijega.

.

Besmislena natjecanja

I danas su se prepričavali događaji iz Širokog Brijega, a obje strane imale su svoje verzije. Internetski portali prvi put zabranili su komentare na svojim tekstovima budući su bili zagađeni međusobnim optuživanjima o ustašama, balijama, novome ratu i zločinima.

Sve političke stranke, neovisno zastupaju li većinska stajališta Hrvata i Bošnjaka, u ponedjeljak su očito svjesne prolivene krvi jednoglasno pozivale na stišavanje napetosti u BiH. Ovakvi slučajevi ranijih su godina u BiH dobivali i politički prizvuk i poticale međunacionalne napetosti između Hrvata i Bošnjaka.

Bosna i Hercegovina je i danas po svemu, a tako i po nogometu, ostala bivša Jugoslavija u malom sa svim problemima, u kojoj stalno traju politički ili ulični obračuni hrvatskih, srpskih i bošnjačkih klubova, ali i triju politika. Širokobriješka krvava poruka signal je da svi koji su nekada zagovarali stvaranje obnovljene jugo-regionalne lige trebaju dobro razmisliti prije negoli tu ideju uopće spomenu u javnosti, a kamoli krenu u realizaciju jednog takvog hazarderskog poteza.

Kako je ubijen Puljić

Sve je počelo prije same nogometne utakmice, koja se na kraju nije ni odigrala zbog fatalnog izgreda. Navijači Sarajeva odmah nakon što su izašli iz autobusa metalnim šipkama počeli su napadati Širokobriježane, gađali su ih bocama, kamenjem...

Nakon što je, prema riječima glasnogovornika policije Damira Čuture, 59-godišnji Širokobriježanin Ž. Z. u svojem dvorištu, koje se nalazi uz stadion Pecara, upucan u nogu vatrenim oružjem, započeo je sukob policije s huliganima, u koji su se uključili i navijači Širokog Brijega. Čutura je objasnio da je navijač Sarajeva Vedran Puljić vjerojatno stradao zbog udarca oštrim kamenom u glavu. Čulo se više pucnjeva iz vatrenoga oružja, no nitko od policajaca nije uporabio vatreno oružje.

Navijači iz Sarajeva očito su iskoristili nespremnost policije u Širokome Brijegu jer je postrojba specijalne policije iz te županije bila upućena u susjedni Mostar, u kojem se igrala utakmica visokog rizika i nacionalnog naboja između Zrinjskog i Veleža. No, pokazalo se da je Široki Brijeg bio najkrvavije poprište bosanskohercegovačkog nogometa otkako u zajedničkoj nogometnoj Premierligi igraju hrvatski, srpski i bošnjački klubovi.

Nered je zaustavljen kada se postrojba specijalne policije vratila iz Mostara. Navijači Sarajeva vraćeni su u autobuse i upućeni natrag, put Sarajeva. U sukobima, koje je pokušala spriječiti policija, stradalo je i 16 pripadnika snaga reda, među kojima i zapovjednik Policijske uprave Širokoga Brijega Veselko Čović. Njima i 15 civila pružena je pomoć u Domu zdravlja u Širokom Brijegu i mostarskom Domu zdravlja.

Privedeni na obradu
Više od 20 navijača iz Širokog Brijega i osam navijača iz Sarajeva privedeno je u policiju na obradu. Epilog je nereda i sedam uništenih policijskih vozila, od kojih je jedno potpuno izgorjelo u divljanju navijača iz Sarajeva.

Razbijeni su izlozi u susjednoj sportskoj dvorani, stakla na obiteljskim kućama i automobili. Premijer Županije zapadnohercegovačke Zvonko Jurišić ocijenio je kako je očito da se nastojao izazvati nered u Širokome Brijegu.

Ključne riječi

Komentara 677

OR
ordoABchao
11:02 05.10.2009.

bosna= libanon

DU
Deleted user
19:44 04.10.2009.

Navijačke skupine su idealne oaze za poremećene i nasilju sklone osobe, koje svoje frustracije i psihičke nakaznosti prodaju kao ljubav prema nogometu.

BA
bazzaretta
18:41 04.10.2009.

Cemu nogomet?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije