ŠKOLOVANJE

Privatni fakulteti još uvijek nisu na razini sveučilišta

matura
PIXSELL
12.07.2010.
u 07:43

Univerzitet u Sarajevu u sljedeću akademsku godinu upisuje 5.945 studenata na 23 visokoškolske ustanove

Glavni tajnik Univerziteta u Sarajevu Zoran Selesković smatra da privatne visokoškolske ustanove još ne predstavljaju pravu konkurenciju sarajevskom Univerzitetu, ali da kao i svaki ozbiljan menadžment razmišljaju o tome.

“Mi svake godine u konačnici popunimo skoro sva mjesta. Atraktivni smo jer imamo najveću ponudu studijskih programa i najnižu cijenu studija. Kod nas još uvijek skoro pola upisanih studenata studira besplatno, a ostali s malim školarinama, bolje rečeno - participacijama i u odnosu na privatne puno smo povoljniji”, kazao je za Fenu Selesković. On ističe da studenti Univerziteta u Sarajevu bez problema idu po osnovi mobilnosti, koristeći europske fondove, na sva europska sveučilišta i to, kako kaže, ukazuje na validnost diplome.

Navodi da se ozbiljno razmišlja i o otvaranju novih programa poput npr. onog za turizam, ljudske resurse i slično. “Već nekoliko godina u veljači imamo burzu Univerziteta i tu od privrednika dobijamo informacije koji kadar im nedostaje”, navodi Selesković. Naglasio je da je u svim planovima Univerziteta reforma programa stalni zadatak, da se teži da programi budu atraktivni, moderni i optimalni, što se nastoji i za nastavnike i ostale resurse. U prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2010./2011. godini Univerzitet u Sarajevu planom je predvidio upis 5.945 studenata na 23 visokoškolske ustanove.

Radi se o 2.972 redovita studenta, 1.551 redovitom studentu koji će sam snositi troškove studija, 1.175 izvanrednih studenata, a predviđen je i upis 247 stranih državljana. Prema objavljenom natječaju, dokumente za upis u novu akademsku Univerziteta u Sarajevu predavala su se zaključno s 2. srpnja, a još nema preliminarnih rezultata. Blic provjera pokazala je da je i ove godine najveći interes za Pravni, Ekonomski i Fakultet političkih znanosti te za Elektrotehnički, Arhitektonski i Građevinski fakultet.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?