NOVA ZANIMANJA

Prirodoslovac, kozmetičar i tehničar logistike i špedicije

učenici
VL FOTO
01.06.2010.
u 10:51

Već su pripremili okvirne nastavne planove i programe te pokrenuli proces odobravanja novih zanimanja

Sastanak ravnatelja srednjih škola s predstavnicima gospodarstva, Odjela društvenih djelatnosti i Zavoda za školstvo urodio je plodom. Nakon sastanka već sada je evidentno da će polaznicima prvih razreda srednjih škola u HNŽ-u koji rade po nastavnom programu na hrvatskom jeziku u školskoj 2010./11. biti ponuđena tri nova zanimanja.

Tri nova zanimanja

Tako će sljedeće školske godine biti ponuđena mjesta za dva odjela prirodoslovne gimnazije, jedan u Gimnaziji fra Grge Martića u Mostaru, a drugi u Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku. Prometna škola uvodi novo zanimanje tehničara za logistiku i špediciju, dok medicinska škola otvara jedan odjel medicinskog kozmetičara. Time će, uz postojeća zanimanja, učenici imati veći izbor pri upisu. -Već smo pripremili okvirne nastavne planove i programe, a pokrenuli smo i proces odobravanja novog zanimanja. Ministarstvo je već potpisalo, a uskoro očekujem potpis i od Zavoda za školstvo. U novi odjel planiramo upisati 26 učenika, najviše 30, rekla je ravnateljica Gimnazije fra Grge Martića u Mostaru Ljiljana Krešić. Prema njezinu kazivanju, to su već stavili na portal škole i vjeruje da će učenici dobiti potrebne informacije. Ravnateljica je pojasnila da je fond sati ostao isti, ali da je smanjen broj sati iz zemljopisa, povijesti, glazbene i likovne kulture, a povećan iz biologije, kemije i fizike.

Traženi tehničari

Iako se u vremenima povećanja broja nezaposlenih može činiti da je priča o novim zanimanjima prilično apstraktna, treba znati da su mnoga zanimanja ipak tražena. - Nekoliko poduzeća je izrazilo potrebu za zanimanje tehničara za logistiku i špediciju. Mi ove godine planiramo uvesti jedan odjel, izvesti generaciju, a sljedeći odjel, ako bude potrebe, tek za četiri godine, rekao je ravnatelj Srednje prometne škole Mostar Zoran Landeka. I za zanimanje medicinskog kozmetičara vlada veliko zanimanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?