Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Pripreme za Hrvatski narodni sabor, za 20 dana održavanje

Hrvatski političari kažu da ovi potezi nisu put u novu samoupravu
24. ožujka 2011. u 09:11 0 komentara 2 prikaza
siroki
Foto: Zoran Grizelj

Odluka je donesena. Dva HDZ-a kao legitimni predstavnici Hrvata spremaju odgovor na poteze Zlatka Lagumdžije i Sulejmana Tihića. Nisu to samo žalbe Središnjem izbornom povjerenstvu i Ustavnom sudu. Dragan Čović i Božo Ljubić spremaju snažniji odgovor.

On je pretočen u Hrvatski narodni sabor. Večernji list donosi poteze koji će biti povučeni u tom pravcu.

Samo zastupnici

Prvi je priprema sjednice HNS-a, s kojom se već uvelike započelo. Na sjednicu bi trebali biti pozvani samo oni vijećnici, izaslanici i zastupnici koji sudjeluju u zakonodavnim tijelima vlasti od općinske, županijske, entitetske do državne razine.

Poziv će dobiti zastupnici hrvatske nacionalnosti iz svih stranaka, bez obzira imale one hrvatski, srpski ili bošnjački predznak.

Isključivo kao gosti bit će pozvani predstavnici institucija kulture i znanosti, udruga te Crkve. Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić kazao je u izjavi za medije kako bi sabor trebao biti sazvan u roku od 20 dana te da to neće biti jedina sjednica Hrvatskoga narodnog sabora.

Međužupanijsko vijeće

Izrazio je nadu da će se pozivu odazvati i čelnici HSP-a i NS-a Radom za boljitak, a ako ne oni, onda članovi te stranke u zakonodavnim tijelima vlasti. Jedna od odluka HNS-a trebala bi biti i sazivanje međuopćinskoga i međužupanijskoga vijeća, ali i ne samo to.

Ljubić nije htio prejudicirati što će biti odluka HNS-a, ali je pojasnio što je međužupanijsko vijeće. “To je ustavna kategorija koja omogućuje da većinski hrvatske županije koordiniraju svoje aktivnosti, definiraju svoje interese, surađuju u razvojnim projektima i da se pojavljuju zajednički prema višim institucijama vlasti”, rekao Ljubić. I u jednom i u drugom HDZ-u navode da neće upasti u zamku izvaninstitucionalnog djelovanja te da posljednji potezi nisu put u novu samoupravu.

Ljubić je poručio kako je spreman ići do kraja bez obzira na sve pritiske. “Ova borba će biti uporna, kontinuirana i duga. Ona zahtijeva odgovorno sudjelovanje političkih predstavnika, ali i svakoga čovjeka kojemu je istinski stalo do pozicije svoga naroda i države”, rekao je predsjednik HDZ-a 1990.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.