KRŠENJE PROPISA

Pripadnice vojske s hidžabom rade u vojarnama u Rajlovcu

nikab
VL FOTO
23.06.2010.
u 11:09

Pripadnici postrojbi OSBiH upozorili su na ovaj problem, a Hrvati i Srbi više godina ne dolaze na posao

Odnedavno u BiH traju rasprave može li se unutar Oružanih snaga u BiH nositi odjeća koja na izvjestan način predstavlja vjerska obilježja. Posebna prašina podigla se zbog nošenja hidžaba, koji nosi nekoliko žena koje rade u Oružanim snagama BiH. Kako doznaje Večernjak, postoje tri takva slučaja.

Fotografije dokaz

Dostavljene su nam fotografije dviju pripadnica OSBiH koje obavljaju dužnosti na trima lokacijama u Rajlovcu kod Sarajeva i Kuti Livču kod Mostara. U oba slučaja radi se o pripadnicama vojske koje rade u dijelu postrojbi zaduženim za logistiku i sanitarnu satniju. Valja reći da su na ovakvo odijevanje u više navrata upozoravali drugi pripadnici Oružanih snaga, no do sada se u Oružanim snagama i Ministarstvu obrane zbog očitog postojanja paralelnog sustava onemogućavalo poduzimati bilo što u tome smislu. Kako su nam objasnili, i pitanje odijevanja u vojsci je strogo precizirano zbog čega nije dopušteno nošenje hidžaba, jednako kao ni nikaba ili pak burke koja pokriva cijelo tijelo. Prema posebnim propisima koji su navedeni u Standardno-operativnoj proceduri (SOP) o nošenju odora, jasno se propisuje da jedino vjerski službenici - katolički kapelani, imami ili pak pravoslavni svećenici angažirani za pastoralni rad - mogu nositi vjersku odjeću, ali isključivo za vrijeme služenja vjerskog obreda. U drugim slučajevima takvo nošenje odora jednostavno nije dopušteno. Doznaje se da zbog ovakvog ignoriranja propisa, ali i izvjesnog provociranja, čak šest godina hrvatski i srpski pripadnici Oružanih snaga ne dolaze na posao na ovim vojnim lokacijama.

Prigovori

Valja reći da je zbog ovoga stiglo više prigovora u Zapovjedništvo Oružanih snaga, ali i Ministarstvo obrane, no ovo se pitanje nastoji zataškati. Jedan od glavnih krivaca je i načelnik Tehničkog stožera general Miladin Milojčić koji se uopće nije osvrnuo na ove prigovore, zbog čega je dovedeno u pitanje normalno funkcioniranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Pitanje nošenja hidžaba, nikaba ili pak burke fenomen je o kojemu se vode rasprave, ne samo u BiH, nego i u većem dijelu Europe. Tako su belgijske i francuske vlasti, ali i pojedini veći gradovi u Španjolskoj donijeli odluku o zabrani javnog nošenja ovakve odjeće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?