Promjene

Prijevoz opasnih tvari samo uz znanje inspekcije i policije

autocesta
VL FOTO
10.04.2012.
u 10:38

Cestom će moći voziti kamioni s opasnim teretom samo u vlasništvu za to specijaliziranih tvrtki

Prijevoz opasnih tvari u prometnicama FBiH neće se više moći obavljati bez znanja odgovarajućih inspekcijskih sigurnosnih i policijskih službi, kao što je to bio slučaj do sada. Prema novom zakonu, koji bi trebao stupiti uskoro na snagu, svaki kamion s natovarenim teretom koji se svodi pod kategoriju “opasnih tvari”, a to su velika skupina zapaljivih tvari, kemikalija, eksploziv, materijali koji služe za izradu eksploziva, morat će svoje kretanje prijaviti stručnim službama Federacije BiH, županijama, policijskim postajama.

Osniva se povjerenstvo

Kako bi se učinkovitije upravljalo i nadziralo prijevoz opasnih tvari federalna Vlada osniva povjerenstvo za nadzor nad prijevozom opasnih tvari, koje čine odgovarajući stručnjaci iz federalnih ministarstava i drugih institucija i tijela nadležnih za područje prijevoza opasnih tvari prema ovome zakonu. Novina je da ovim zakonom prijevoz opasnih tvari na prostoru FBiH mogu obavljati samo tvrtke i druge pravne i fizičke osobe - poduzetnici, koji budu registrirani i usko specijalizirani za ovakvu vrstu djelatnosti. Pri prijevozu opasnih tvari morat će obaviti niz sigurnosnih mjera koje će nadzirati odgovarajuća inspekcijska služba, a novina je u zakonu da za prijevoz tzv. opasnih tvari u buduće se mora obavijestiti FMUP.

Za upravljenje vozilom koje prijevozi opasne tvari bit će potrebno izvršiti posebnu obuku, koja uključuje i edukaciju koje stvari je potrebno poduzeti ako dođe do rasipanja opasnih tvari u prirodi. Prije nego što zakon stupi na snagu vlasnici vozila i službe iz željezničkog i brodskog prometa, koje prevoze opasne materije, imat će rok od šest mjeseci da ispune sve tehničke preduvjete koji su preuzeti iz standarda EU-a ako se žele baviti u budućnosti ovom osjetljivom djelatnošću.

Velike novčane kazne

“Opasne tvari mogu prevoziti samo osobe (vozači) koje su za to stručno osposobljene i koje su navršile 21 godinu života, a rukovati opasnim tvarima može punoljetna osoba koja je stručno osposobljena za obavljanje tih poslova. Osobe koje prevoze i osobe koje sudjeluju u rukovanju opasnim tvarima moraju imati završenu stručnu obuku za obavljanje tih poslova, ovisno o poslovima radnog mjesta, i položiti ispit iz stručne obuke za obavljanje poslova vozača, odnosno za obavljanje poslova rukovanja opasnim tvarima”, piše u zakonu. U protivnom kazne su za bilo kakav prekršaj velike i kreće su od 500 do 6000 KM. Ako ovlaštena službena osoba utvrdi da prijevoznik nema kod sebe propisane isprave ili odobrenja, mora naložiti prijevozniku da parkira vozilo kojim se prevoze opasne tvari na za to određenom mjestu, dok se ne osiguraju uvjeti za daljnji prijevoz.

Troškove koji nastanu zbog primjene tih mjera snosi prijevoznik, ako ugovorom o prijevozu nije drukčije određeno. Razlozi za donošenje ovoga zakona obveza je proizašla iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-a i BiH, prema kojem je BiH dužna omogućiti slobodno kretanje putnika i roba na nediskriminirajućoj osnovi. Vlada RS-a je već ovakav zakon usvojila, a s obzirom da on nije donesen na državnoj razini, u FBiH bi se mogao prihvatiti bez obzira na protivljenja županijskih MUP-ova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?